У виноградима и воћњацима неопходни третмани за сузбијање инсеката

У засадима јабука и крушака на територији Врања регистровано је присуство јабукиног смотавца, као и псиле, инсеката који узрокује црвљивост плодова и тиме значајне економске штете воћарима. Код винове лозе потврђени су инсекти који изазивају жутило чокота.  

Засади јабука најбројнији су међу осталим воћним врстама на територији Врања. Сада су у фази  када су плодови достигли 70 одсто укупног развоја. Због временских прилика воћари су и до сада применили бројне препарате како би одржали здраве засаде и профитирали. Међутим , сада су се појавили инсекти попут јабукиног смотавца који изазивају црвљивост плодова .

Инжењер Дејан Мујакић у Пољопривредној служби упозорио  је да уколико их сада не заштитимо, имаћемо плодове који немају тржишну вредност. Постоје препарати попут  Грома који могу да спрече убушивање инсеката у плод.

У засадима крушака потврђена је псила,односно крушкина бува која је активна током  целе вегетације. У њеном сузбијању било је најважније зимско третирање, сада је примена препарата много мање ефикасна. При томе, воћари морају да знају да ће морати да користе различиту комбинацију препарата, у односу на оне које су већ применили ове сезоне. У виноградима је потврђено је присуство цикада, инсеката који изазивају жутило чокота.

Мујакић каже да је сада је неопходно применити  препарат као што је на пример Елиса, који ће сузбити узрочника болести, јер за неке од њих не постоје регистровани, ефикасни препарати за трајно одстрањивање. Уколико је већ примећено жутило, такве чокоте требало би одстранити из винограда како не би даље преносили болест.

Код повртарских култура на отвореном пољу има инсеката-трипса, а у пластеницима је примећен мољац парадајза.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 23 јул 2020 14:24

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Отворен Ритејл парк Зона - Радио Телевизија Врање https://t.co/zntjrZMjuf via @tripplesworld
Епидемиолошка ситуација на граници ванредне - Радио Телевизија Врање https://t.co/M8IC1ySiVN via @tripplesworld
Од Нове године нови услови за одлазак у пензију - Радио Телевизија Врање https://t.co/PdeJJfIBdG via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter