Мерак нема цену - важи за Врањанце и кад је гајење цвећа у питању

Смисао за лепо и љубав према цвећу карактеришу Врањанце. To је запазила породица Тасић у Вртогошу, као једних од највећих произвођача цвећа на подручју града.Они годишње произведу и пласирају око 250 хиљада  комада саксијског и баштенског, сезонског цвећа.

Већ 20 година чланови породице Тасић баве се производњом цвећа. Ове године стекли су се услови да  све што су могли уложе у производњу. На почетку сезоне чинило се да су изабрали најнеповољније време, због пандемије и забране кретања. Међутим, били су изненађени јер то није нимало утицало на пласман. Напротив.

Милош Тасић тврди да им је оваква ситуација чак и помогла. Дугогодишње муштерије долазе директно код њих да купе цвеће и украсе своје баште и балконе. Врањанци су специфични људи, каже Милош. Види се њихова жеља за лепим, воле цвеће.

Поред дугогодишњих муштерија који директно на имању купују цвеће, са њима су у контакту и преко друштвених мрежа. Милош тврди да су се одлично организовали, да достављају испоруке на кућну адресу, а да би ускоро требало да буде отворена продаја цвећа на шеталишту изнад музеја. У пласману им каже помаже и Град и ресор за пољопривреду.

Иначе, ово је не само напоран посао, већ и веома захтеван у финансијском погледу. Тасић каже да су се стекли услови да ове године засаде чак 250 хиљада цветова. Само за грејање пластеника ове године утрошили су 100 метара огревног дрвета.Сада предстоји улагање у савремени систем за наводњавање.

Уз све то потребно је и много знања, јер свака биљка има своје специфичности и захтеве. А љубав према овом послу, могућност да добро зараде и задовољство које налазе окружени бојама и мирисима, настављају да преносе и на најмлађе чланове породице.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 28 април 2020 15:59

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Отворен Ритејл парк Зона - Радио Телевизија Врање https://t.co/zntjrZMjuf via @tripplesworld
Епидемиолошка ситуација на граници ванредне - Радио Телевизија Врање https://t.co/M8IC1ySiVN via @tripplesworld
Од Нове године нови услови за одлазак у пензију - Радио Телевизија Врање https://t.co/PdeJJfIBdG via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter