Осигурање усева, плодова и животиња неопходно

Радионица на тему „Жене у агробизнису“, као и о осигурању пољопривредне производње и имовине газдинстава, организована је у Вртогошу за непосредне произвођаче. Са предностима осигурања усева, плодова и животиња, пољопривреднике су упознали представници „Дунав осигурања“.

Око хиљаду и 500 жена са села у Србији учествовало је на оваквим радионицама. На подизање свести о положају и значају жена у  пољопривреди  већ десетак година ради и Удружење новинара за пољопривреду у сарадњи са „Дунав“ осигурањем. Непосредни произвођачи из Вртогоша имали су прилику да се упознају и са врстама осигурања у аграру које пружа ова Компанија која има традицију дугу 140 година.

Бобан Костић, директор филијале „Дунав осигурања“ у Врању истакао је да број штета расте.Прошле године било је пријављено око 55 а ове 130. Компанија нема профита на овом производу, али је пољопривреда стратешки значајна за ово подручје и државу те ће наставити са овом врстом осигурања.

Данијела Петровић, робни произвођач из Вртогоша, каже да имовину и производњу осигуравају већ 15 година.

Када је реч о положају жена у агробизнису, сви су сагласни да свест о њиховом учешћу и значају у области пољопривреде  расте.

Градски већник мр Небојша Ђорђевић Овакве радионице са темом „Жене у агробизнису“ стављају жене на више место у одлучивању у оквиру породице у и  креирању политике развоја газдинства.

Горан Ђаковић директор Удружења новинара за пољопривреду истиче да жене данас и не морају да пребацују власништво газдинства на себе. Могу једноставним уговором о закупу између супружника имати своје газдинство.

Пољопривредници у Вртогошу имали су прилику да разговарају о предностима осигурања усева, плодова и животиња, са чиме су их упознали представници „Дунав осигурања“. Само око 8 процената пољопривредне производње на подручју Врања осигурано је од штете, коју  произвођачи трпе сваке године. Ресорно министарство помаже им тиме што регресира 40 одсто од износа премије осигурања по полиси.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 27 септембар 2018 17:03

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Атлетика у основним школама - Радио Телевизија Врање https://t.co/sQX1iYYiNZ via @tripplesworld
Гимназијалци померају границе - Радио Телевизија Врање https://t.co/gsYWtqWeIn via @tripplesworld
Изгорело возило у дворишту породичне куће - Радио Телевизија Врање https://t.co/VDpVZOylos via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter