Ратарима предстоји сетва озимих ратарских култура

Ове године на територији округа биће засејано око 16 хиљада хектара под пшеницом. Рачуна се да ће на подручју Врања ратари засејати око шест хиљада хектара са стрним житима и око хиљаду са пшеницом.  

Велики посао сетве озимих ратарских култура тек предстоји пољопривредницима. На овом подручју тржишних вишкова за продају пшенице нема, али већина сеје озиме културе за потребе сопственог газдинства. Највише  они који имају фарме.

Драган Ристић из Дубнице планира сетву пшенице, грахорица и јечма. Ове године  сви произвођачи забележили су губитке и до 30 одсто, због велике влаге. Међутим, Ристић каже да је и са таквим приносом  на добитку, јер све ратарске културе користи за исхрану животиња на фарми. Поједине сорте пшенице ипак су показале велику родност у нашим условима тако да ће и даље сејати такве хибриде.

За сада, многи још увек прерачунавају колико су имали губитака на пшеници из овогодишњег рода и колико ће их коштати предстојећа сетва. Уколико не дође до поскупљења енергената цена сетве по хектару биће око 55 хиљада динара. Цена једног килограма семенске пшенице је од 40 до 60 динара. Осим тога, требало би припремити земљиште, а знатан број ратара још увек није завршио бербу кукуруза, а ту рачунају да ће имати добит.

Драган Ристић из Дубнице такође очекује добар род, као и сви они који су применили пуну агротехнику. Планира да бербу обави најкасније у року од наредних десетак дана.

Према проценама стручњака, земљиште нема довољно влаге те би са сетвом требало сачекати. И ове године ће пшеницом на подручју града требало да буде засејано око хиљаду хектара, а укупно са стрним житарицама око шест хиљада хектара.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Радио Врању награда Сребрни В(РАБ)АЦ 2019 - Радио Телевизија Врање https://t.co/GvNCUEpfh3 via @tripplesworld
Полагање мале матуре - Радио Телевизија Врање https://t.co/Z0WtFKM4bk via @tripplesworld
Полагање венаца погинулим полицајцима, војницима и цивилима - Радио Телевизија Врање https://t.co/fOUE8MU9Rn via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter