Пољопривреда

Пољопривреда

Министарство пољопривреде у сарадњи са саветодавним службама раде на едукацији фармера ради почетка примене Правилника о квалитету сировог млека. Циљ овог документа је побољшање квалитета  откупљеног млека које се испoручује крајњим потрошачима.

Иако је почетком ове године требало да почне примена Правилника о квалитету сировог млека то се још увек није догодило. Разлог је неспремност и фармера и откупљивача да се овај правилник примени. Суштина овог документа је да ће се убудуће непосредним произвођачима млеко првенствено плаћати према стању здравља животиња и хигијени у процесу муже. Ради се о броју присутних микроорганизама и броју соматских ћелија у млеку.

Роберт Ширтов из Пољопривредне саветодавне службе Врање појашњава да то значи да ће млеко бити разврстано у три категорије, с тим да је дозвољени број соматских ћелија до 400 хиљада у свим  категоријама. Број микроорганизама у првој класи је до 100 хиљада, у другој од 100 до 400 хиљада, а у трећој преко 400 хиљада јединица.

При томе, број микрооорганизама показује хигијену у целокупном процесу муже па све до хлађења млека. Број соматских ћелија показатељ је здравља млечних жлезда. Ширтов напомиње да се млеко за сада плаћа још увек према проценту млечне масти, која по новом правилнику не сме бити мања од 3,2 процента за кравље млеко.

Ради почетка примене новог Правилника, представници Стручних пољопривредних служби ће стално обилазити фарме на којима се производи кравље млеко. За непосредне произвођаче ће организовати едукативне радионице  на којима ће показним вежбама практично објашњавати шта морају да ради како би добили бољи квалитет млека. Циљ је опстанак на тржишту и достизање већег профита.   

Последњи пут измењено четвртак, 06 фебруар 2020 14:24

Снег и киша ових дана, значајно ће поправити водни режим  код озимим стрних житарица, које су готово остале без имало влаге, због изузетно сушне јесени и зиме .

Ова година била је изузетно тешка за ратаре јер због суше се период сетве продужио до пред крај 2019. Због тога су засејане житарице сада у различитим фазама развоја. Оно што им је заједничко је да је влага у зони корена на минимуму и да су им је сада снег и киша добро дошли.

Стручњак за ратарство Нада Лазовић Ђоковић процењује да снег није само добар покривач који спречава измрзавање биљака код ниских температура, већ даје и влагу која је неопходна стрним усевима. Генерално можемо рећи да су у добром стању и да јутарњи мразеви до минус 8 степени током јануара, нису нанели значајније штете.

Пшеница је ове године засејана на свега пет хиљада хектара ,па ратари желе да од тако малих површина добију оптимални род. Зато су сада у искушењу да почну са прихраном која је свакако неопходна пшеници. Међутим, стручњаци не препоручују прихрану у овим условима. 

Нада Лазовић Ђоковић саветује ратарима да никако у овом тренутку не прихрањују засејане житарице јер су сада у стању потпуног мировања и не могу да усвајају храну. Прихрана се може обављати тек када почне процес вегетације и то у два наврата.

Стручњаци саветују да се прихрана усева обави у две етапе. Прва са 50 одсто азота са почетком вегетације, а друга у периоду влатања.

 

Последњи пут измењено среда, 05 фебруар 2020 17:14

Усвајање нових знања, упознавање са иновативним технологијама и успостављање пословних контаката, циљеви су које смо реализовали учешћем на првом међународном сајму воћарства, виноградарства и повртарства  недавно  одржаном у Београду. Ово је оцена градског већника за пољопривреду Небојше Стаменковића који је  најавио припреме за први Сајам лековитог, зачинског и украсног биља и пчелињих производа, који ће почетком марта бити организован у Врању.

Око тридесетак  непосредних  произвођача из Врања представило је своје производе на штанду града на сајму у Београду од 30. јануара до 1. фебруара. Присуство чланова  удружења и асоцијација, задругара, као и предузетника међу 500 домаћих и страних излагача, представљало је могућност са склапање дугорочних послова и усвајање знања у области производње и прераде хране.

Градски већник Небојша Стаменковић оценио је да смо као град остварили успех у тој мисији. Удружења и асоцијације пољопривредника, као и предузетници, успоставили су нове пословне контакте, упознали су се са новим технологијама, машинама и опремом. Осим тога град је организовао и одлазак 140 пољопривредника на овај Сајам, који су истовремено обишли и сајам пчеларства.

Пољопривредници су могли да присуствују и бројним предавањима ради едукације у овим областима. Сличан садржај планира се и за предстојећи сајам лековитог, зачинског и украсног биља и пчелињих производа, који ће бити организован у Врању 7. марта.

Стаменковић  је рекао да је циљ организовања овакве сајамске манифестације да произвођачи могу да представе своје прозводе потрошачима, а да се наши суграђани и потенцијални сакупљачи и одгајивачи  биља могу да се упознају са откупљивачима и прерађивачима.

Град Врање ће на тај начин добити два специјализована сајма, један у марту, а други у септембру. Ове године ће „Пчеларски сајам Југоисточног Балкана“  бити организован 19.септембра.

 

Последњи пут измењено уторак, 04 фебруар 2020 14:44

Дугорочна временска прогноза показује да смо ушли у једну климатски неизвесну  пословну годину у  пољопривреди, која ће бити праћена сушом и температурама изнад просека у месецима који следе. Такве временске прилике лоше ће утицати на воћарство у целој Републици. Неуобичајено топло време у јануару са недовољно снега и кише, неповољно ће се одразити, првенствено на све воћарске културе. Најугроженије су раноцветајуће брескве, касије, трешње и нектарине, процењују стручњаци. Ипак, за сада високе температуре које трају ових неколико дана нису довољне да изазову покретање сокова унутар воћарских култура.

Метеоролози наредних дана најављују пад температуре.

Од среде па све до недеље код нас се очекују ниске дневне, а нарочито јутарње температуре које ће се спуштати и до 9 степени испод нуле. Уз то  ће повремено бити вејавице и кише. Наредну недељу обележиће  пораст температуре  од 6 до максимално 10 степени током дана, уз слаб  јутарњи мраз. Од 17. до 23. фебруара опет следи пад температуре до максималних 6 степени, али без падавина.

Што се тиче ниских температура, једино воћари, који су водили рачуна о превенцији могу бити мирни. То подразумева подизање воћњака, нарочито са осетљивим воћним врстама, на вишим надморским висинама, где је појава мразева мање изражена или је уопште нема. Овако топло време пољопривредници користе да обаве орезивање стабала.  

Иначе, као последица мале количине падавина  у дубљим слојевима земљишта нема резерви влаге. На основу дугорочне прогнозе, у наредна два месеца такође се не очекују значајније падавине. Тек у априлу могућ је већи број кишних дана. Произвођачи би требало да инсталирају системе за наводњавање. 

Што се тиче засејаних житарица, у овом тренутку температуре земљишта у сетвеном слоју, у зони корена углавном су у плусу, тако да нема већих проблема за озиме усеве.

Међу више од 500 произвођача и прерађивача, на првом међународном сајму воћарства, виноградарства и повртарства који јуче отворен у Београду, представила су се удружења, задруге и појединци из Врања и Пчињског округа. Град Врање организовао је њихово учешће на сајму како би током ове тродневне манифестације промовисали производе и потенцијале југа Србије, уз повезивањем са домаћим и страним купцима. Министар пољопривреде Бранислав Недимовић отворио је први специјализовани сајам воћарства, виноградарства и повртарства на београдском Сајму, на коме су се окупили произвођачи, прерађивачи, задруге, произвођачи опреме и механизације, семенских кућа, расадника, као и експерата из области заштите биља.

Mинистар Недимовић рекао је да нас очекују велике ствари које би требало да нам донесу највећи профит, а то су несумњиво воћарство и виноградарство, што уз сточарство представља један потпуно заокружен систем. Очекују нас најпре пројекат комасације а друга ствар је електрификација поља која ће појефтинити производњу. Владимир Живановић директор Агро сајма истакао је да ова манифестација показује пун потенцијал наше прелепе, плодне земље, која би требало да постане регионални лидер у производњи и преради хране.

Сајам је обухватио комплетан ланац, од производње, преко технологије до пласмана производа. Сајам је окупио око 500 произвођача и прерађивача из Србије, региона и Европе. У три дана Сајма они ће имати прилику да представе своје производе и успоставе контакте са дистрибутерима, као и да размене искуства.

А на Сајму су се у организацији града Врања представили и произвођачи са југа Србије.

Градски већник за пољопривреду Небојша Стаменковић каже да је циљ градске управе био да нашим пољопривредницима пруже прилику да се представе на сајму, тако да је присуство 10 излагача из Врања, Асоцијација пољопривредника Пчињског округа, земљорадничка задруга из Пољанице, манастир Свети Стефан из села Горње Жапско као и партнери из Македоније.

Председник Асоцијације пољопривредника Пчињског округа, Станиша Петковић истакао је да њихов циљ није само присуство на београдском тржишту, већ и излазак на страна тржишта. За тако нешто потребни су им производи на бази јединствене технологије а тако нешто већ имају. Већ сутра пут Београда, у организацији града, на овај Сајам кренуће око 140 пољопривредника Врања. Они ће имати прилику да обиђу и Сајам пчеларства који се на београдском сајмишту отвара сутра.

Последњи пут измењено петак, 31 јануар 2020 15:01

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Отворен Ритејл парк Зона - Радио Телевизија Врање https://t.co/zntjrZMjuf via @tripplesworld
Епидемиолошка ситуација на граници ванредне - Радио Телевизија Врање https://t.co/M8IC1ySiVN via @tripplesworld
Од Нове године нови услови за одлазак у пензију - Радио Телевизија Врање https://t.co/PdeJJfIBdG via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter