Пољопривреда

Пољопривреда

Јесења садња воћних садница даје најбоље резултате, препорука је стручњака. Сада наступа период када је потребно обавити све припреме, како би у наредне три деценије, колико је обично животни век дугогодишњих засада, било обилног и здравог рода.

Ради подизања новог воћњака у овом периоду неопходно је најпре обавити  агрохемијску анализу земљишта. Овим методом утврђује се присуство и количина основних елемената као што су азор, фосфор и калијум. У зависности од тога, стручњаци  дају препоруку о врсти и количини ђубрива које је неопходно применити током вегетације.

Марина Јањић из Пољопривредне службе каже да уколико пољопривредници имају парцеле на којима је планирана садња воћњака, подстицајна мера министарства о финансирању анализе земљишта, подразумева да се са парцеле могу узети два узорка. Један се узима на дубини од 30 сантиметара а други на дубини од 30 до 60 сантиметара.

Након анализе земаднице би воћари требало да набаве од регистрованих произвођача, који гарантују здравствено исправан и сортно чист садни материјал. Садња почиње у новембру и може се обављати и током зиме, уколико земљиште није смрзло. При том је најважнији правилан одабир садница.

Сузана Јеркић подсећа да би посебну пажњу требало обратити на коренов систем, који мора бити добро развијен са свежим ситним кореновим жилицама. Да би се то постигло и произвођачи садница морају да приликом транспорта заштите корен фолијом и тако га сачувају до садње. Уколико воћари не могу одмах да саде, потребно је да саднице утрапе у земљу и залију их.

Приликом садње важно је да се коренов систем добро распореди у јаме које су за то превиђене. Земља се враћа обрнутим редоследом, односно најпре у зону корена иде она са површине која је богатија хумусом, а затим следе мешавина земље са природним ђубривима, а на крају и минерална ђубрива по препоруци стручњака.

 

 

Последњи пут измењено уторак, 20 октобар 2020 13:21

Савез пчеларских организација Србије подсећа све пчеларе да ће наставити са  преузимањем и исплатом шумског меда, по уговореним ценама. Меда ове године нема довољно на југу Србије, па ће у  понуђеној  количини  бити и меда из резерви  које су направљене у претходним годинама.

Преко погона  "Наш мед" који је Савез пчеларских организација Србије успео да подигне и пусти у рад, сада настављају са преузимањем и исплатом шумског меда. Неповољне временске прилике су ове године оставиле велике последице на принос меда на југу Србије. Једно од већих удружења пчелара у Врању, са око седам хиљада кошница,  у бољим годинама производило је око 150 тона. Ове године, тржишту могу да понуде само око 16 тона. Знатан део ове количине је и из резерви направљених у претходним годинама.

 Сав мед који се депонује у погону „Наш мед“ у Рачи , испоручује се иностраном тржишту. Средином ове недеље очекује се  прва  испорука меда страном купцу, а одмах затим почиње пласман багремовог меда. Погон за прикупљање и пласман меда пчелара   почеће да унапред плаћа пчеларима мед и да га преузима најмање један дан након уплате.  Услови које пчелари морају да испуне су бројни , а најважније је да Уговором о узорковању и откупу меда, пристају да  овлашћена лица узму узорке меда који су претходно пријавио за пласман.  

Произвођачи уговором  гарантују да је мед и количине које је пријавио, произвео у оквиру сопствене производње и гарантују за његов квалитет. Са друге стране, овим уговором, Погон се обавезује да произвођачу исплати уговорену гарантовану цену меда од  5,5 евра   до 5,58 евра за килограм. Овог месеца Савез пчеларских организација Србије  исплатио је пчеларима укупно 58.000 евра за шумски мед. Најмања количина откупљеног меда буила је  90 кг по једном произвођачу, а највећа 2.700 кг.

Последњи пут измењено понедељак, 19 октобар 2020 14:50

Промена климатских услова условљава и измене у режиму традиционалних датума за сетву. Ове године када су температуре у јесен нешто  више од просечних диктирају да оптимални рок за сетву пшенице буде продужен до првих дана новембра.

Сетва озимих житарица  један је од најважнијих послова у ратарству.  Уколико пољопривредници имају своју механизацију сетва по хектару кошта око 60 хиљада динара. Та чињеница  натерала је ратаре да озбиљно размисле колику  ће површину засејати, коју сорту и термин у коме ће сетву обавити.

Нада Лазовић Ђоковић из Пољопривредне саветодавне службе препоручује да  ратари све до 5.новембра могу да продуже  рок за  сетву пшенице.  Уколико се сетва обави раније, због виших просечних температура, може доћи до појаве биљних болести на прерано изниклим биљкама и тиме и смањења приноса. Зато би у наредних 10-ак дана требало најпре завршити сетву ражи и јечма.

Ратари би требало да послушају и савете о предсервеној припреми земљишта, као и употреби искључиво декларисаног семена.Они који имају кукуруз на њивама требало би да уклоне жетвене остатке, а да их никако не спаљују.

Нада Лазовић Ђоковић подсећа да на тржишту постоје и факултативне сорте пшенице које се могу сејати у јесен, чак и у децембру, а такође се исте сорте могу сејати и на пролеће, без да прођу период јаровизације.

Једино они који имају приносе изнад 4 и по тоне могу да рачунају да им се производња пшенице бар донекле исплатила. Остали ће извући профит једино ако житарице користе у исхрани животиња на фарми.

 

Последњи пут измењено петак, 16 октобар 2020 16:05

Ових дана преко медија стижу упозорења да је на тлу Србије  регистрована појава афричке свињске куге, веома опасне заразне болести, која срећом не угрожава људе. Подручје Врања и југа Србије за сада није означено као угрожено. Но, власници фарми свакако морају да буду на опрезу и појачају надзор и хигијену у објектима у којима чувају животиње.

Афричка куга свиња за сад је регистрована на подручју источне Србије због близине границе са Бугарском где је ова болест почела да се шири, са дивљих свиња. Тамо је недавно на једној фарми морало да буде  уништено 24 хиљаде грла. Према решењу Управе за ветерину, територија Врања и округа за сада је без опасности.

Срђан Зафировић из Пољопривредне службе Врање каже да ова заразна болест није опасна за људе и на  њих се не преноси, као ни на  друге животиње. Међутим, уколико се појави код свиња смртоносна је, јер за њу не постоји нити вакцина нити лек. Веома брзо се шири.

С обзиром да је смртоносна за домаће свиње, из ресорног  Министарства апелују на оне који имају  фарме да поведу рачуна о хигијени објеката у којима чувају животиње, да поставе дезинфекционе баријере. Уколико се примете симптоми грознице или дође до изненадног угинућа једне или више  свиња, потребно је одмах обавестити ветеринара. За предстојећи период значајна је и трихинелоза, болест која се углавном у време традиционалног свињокоља може пренети на људе, а за животиње није опасна.

Зафировић  подсећа да се ова болест преноси уколико се конзумира заражено месо које није довољно термички обрађено.Тада се трихинела задржава најпре у органима за варење човека, а касније се стационира у пругастим мишићима, где може  узроковати здравствене проблеме човека и током три деценије.

Тако се изазови актуелне епидемиолошке ситуације додатно компликују и  потенцијалним изазивачима других заразних болести, па су виши степен хигијене и промена неких животних навика неопходни у очувању здравља. 

 

Заштита вишегодишњих засада воћа обавезна је након завршене бербе.То важи и за производне засаде, али и за стабла на окућницама, јер се тиме обавља припрема за за наредну сезону и добијање обимне родности и здравих плодова.

Заштита воћњака након бербе одвија се у три фазе, и свака од њих је неопходна јер се тиме уништавају патогени организми, гљиве и бактерије, као и инсекти. Из Завода за пољопривреду  одсећају да се током вегетације ове организме није могуће уништити, јер за неке чак и не постоје препарати који се тада смеју примењивати. 

Инжењер за заштиту биља Дејан Мујакић  појашњава да се прва фаза третирања примењује се одмах након бербе. Ни код гљива ни код бактерија није забележена отпорност на бакарне препарате, што значи да су веома ефикасни.Тиме се дезинфикује сво опало лишће  и инфективни потенцијал смањује се и до 50 одсто.

Тиме се омогућава лакша заштита током вегетације и примена знатно јефтинијих препарата у односу на то ако се овај третман прескочи. У другој фази орезивањем се уклањају из воћњака оштећени и суви делова стабала, што се мора безбедно спалити ван воћњака.

Мујакић каже да у пред пролећној фази следи третирање бакарним препаратима у комбинацији са уљаним. Уље је механички инсектицид који спречава транспорт ваздуха из спољне средине до свих презимљавајућих форми ларви инсеката и на так начин бивају уништене.

Многи воћари из вишегодишњег искуства знају колико су овакви третмани неопходни, те  су у сталном контакту са стручњацима за заштиту биља и за сваку промену у засадима траже одговарајуће препоруке.

Последњи пут измењено четвртак, 08 октобар 2020 13:59
Страна 1 од 108

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter