Пољопривреда

Пољопривреда

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије током септембра, расписаће други Јавни позив за подношење пријава за утврђивање права на коришћење бесповратних средстава у оквиру Пројекта за конкурентну пољопривреду у 2021. години – СКАП пројекат.

Предмет Јавног позива биће инвестиције и прихватљиви трошкови који се односе на унапређење конкурентности сточарске производње.

Директни корисници су физичка лица, носиоци комерцијалних породичних пољопривредних газдинстава, задруге, предузетници, микро, мала и средња предузећа. Фокус је на рањиве групе у пољопривредном сектору у Србији: жене, младе пољопривредне произвођаче у угроженим подручјима (неразвијене/сиромашне општине).

Заинтересовани могу добити бесповратна средства у износу од 50% од укупне вредности инвестиције, 40 % кредитно финансирају из кредита са пословним банкама уз свега 10% сопственог учешћа, за реализацију пројеката којим ће унапредити пољопривредну производњу газдинстава и учествовати у развоју конкурентности пољопривреде у Републици Србији.

„Пројекат конкурентне пољопривреде у Србији“ је заједничка иницијатива Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Светске банке и уводи нови модел финансирања како би се оснажили мали и средњи пољопривредни произвођачи и предузећа, а унапредила пољопривредна производња и конкурентност.

У 2021. години опредељено је 20 милиона евра за реализацију овог пројекта.

 

Последњи пут измењено среда, 15 септембар 2021 15:51

Потпредседник Владе и министар пољопривреде Бранислав Недимовић отворио је Пчеларски и Сајам лековитог, украсног и зачинског биља и пчелињих производа. Рекао је да нико не може више да заустави Врање у промоцији меда и пчеларства.

„Наш мед, биће за цео свет“, поручио је Недимовић и оценио да је Савез пчеларских организација Србије један од најбољих у организацији у Србији, на који треба да се угледају сви.

Градоначелник Миленковић оценио је да је ово до сада најбоље организован сајам са више од 70 излагача и 50 представника на сајму биља.

Позвао је све пчеларе да учествују на конкурсу који ће се организовати за средства из Фондације Ана и Владе Дивац. На располагању ће им бити 6 милиона динара од чега град даје 5, а фонд милион динара.

    

Родољуб Живадиновић, председник СПОС-а истакао је на отварању да је мед производ који се најбоље може продати код нас и у свету, јер има добру цену.

Захвалио је министру и градоначелнику Врања, који су препознали вредност овог сајма и рекао да коначно пчлелари имају подршку државе.

На отварању Сајма изведен је пригодан културно- уметнички програм.

*

Град Врање и Савез пчеларских организација Србије , као организатори урадили су добар посао. Пчеларски сајам у Врању сада је једна респектабилна манифестација која ће увек имати подршку државе, рекао је отварајући  сајамску манифестацију  потпредседник Владе и министар пољопривреде Бранислав Недимовић .

На простору поред Спортске хале окупило се око 100-тинак излагача на  4. Пчеларском сајму  југоисточног Балкана и 2.Међународном сајму лековитог, зачинског и украсног биља и пчелињих производа. Манифестацију су организовали Савез пчеларских организација Србије уз подршку Града Врања, а у сарадњи са Друштвом пчелара „матица“.

За свега четири године постојања Пчеларски сајам у Врању  достигао је размере  овакве манифестације на Београдском сајму, рекао је министар Бранислав Недимовић .То је потврдило и присуство 21-ог  пчелара, 43 произвођача опреме, четворо  је представило литературу, а  више од њих 30 изложило је лековито, зачинско и украсно биље и пчелиње производе.

Потпредседник Владе РС и министар пољопривреде, Бранислав Недимовић истакао је да се овај сајам организује 4. пут и број излагача и гостију доказује да се ово више не може зауставити.Имаћете подршку државе увек, рекао је Недимовић и нагласио значај предстојећег наступа пчелара на изложби у Дубаиу, где ће наш мед наћи пут за цео свет.

Градоначелник Врања Слободан Миленковић рекао је да је овај сајам  постао препознатљив не само на мапи пчеларства, већ и на туристичкој мапи Врања и Србије и  захвалио на подршци ресорном  министарству и Савезу пчеларских организација Србије. 

Надлежно министарство и руководство града препознали су значај пчеларства и овакве манифестације,  истакли су  највиши представници удружења пчелара и удружења сакупљача лековитог биља.

Председник  Савеза пчеларских организација Србије Родољуб Живадиновић рекао је да су многи заборавили да су пчелари Србије 2012. године добијали  нула евра од државе као подршку, а сада пчелари добијају између 7 и 8 милиона евра годишње. То ће бити  вишеструко више након реализације конкурса са Светском банком.

Небојша Станојевић председник Удружења за лековито биље“Др Јован Туцаков“ истакао је значај повезивања и заједничког рада пчелара и произвођача лековитог биља, на корист и једнима и другима.

 

Непосредно пре отварања сајма потписан је уговор између града Врања и фондације Ане и Владе Дивац“ о формирању фонда за подршку развоју малим  пољопривредним газдинствима на територији града.

Директорка фондације „Ана и Владе Дивац“ Ана Кошел истакла је  да ова фондација  ради у више од 80 општина у Србији  и да су за 12 година постојања помогли око 1500 газдинстава. Сада су са градом Врање основали иновативни фонд у те сврхе са укупним средствима од 6 милиона динара, од чега град улаже пет милиона а фондација милион динара.

На простору крај Спортске хале, мед и пчелиње производе, опрему и лековито биље    изложили су  произвођачи из Републике Српске, Македоније, Албаније, Бугарске,Грчке,Турске и Црне Горе.И излагачи и посетиоци били су задовољни  понудом и организацијом сајма.

Породица Милосављевић Врањска Бања произвођачи су са 70 кошница годишње три пута организују селидбу пчела и тиме постижу боље резултате.

Породица Гојковић из Чачка шест генерација ове породице бави се пчеларством, раде преко целе године, а производе 7 врста меда, годишње 18 пута селе пчелињак.

Сакупљач  лековитог биља из Сурдулице напоменуо је да се тиме бави 40 година и да је за препознавање и сакупљање биља у природи потребно много знања и искуства.

Посетиоци из Врања , са Косова и Метохије од почетка сваке године редовно шпосећују Сајам и задовољни су понудом .

Иначе, током сајамске манифестације одржана су и предавања о техникама пчеларења у условима климатских промена.За  посетиоце и госте приређен је и културно уметнички програм.

 

Последњи пут измењено понедељак, 13 септембар 2021 15:24

У  Врању се данас отвара 4. Пчеларски сајам југоисточног Балкана у Врању и 2. Међународни сајам лековитог, украсног и зачинског и пчелињих производа.

Потпредседник Владе и министар пољопривреде Бранислав Недимовић отвориће сајам.

На пчеларском сајму учествује 21 пчелар и 43 излагача опреме и литературе из Македоније, Албаније, Бугарске, Грчке, Турске и Црне Горе.

Организатор је Савез пчеларских организација Србије, уз подршку града и Туристичке организације Врање, у сарадњи са Друштвом пчелара „Матица“.

На простору Спортске хале своје производе представиће и 31 излагач лековитог, украсног и зачинског биља.

Последњи пут измењено недеља, 12 септембар 2021 11:07

У организацији Савеза пчеларских организација Србије уз подршку Града Врања и Туристичке организације, а у сарадњи са Друштвом пчелара ,,Матица“, 11. септембра 2021. године, биће одржан Четврти пчеларски сајам југоисточног Балкана.

Сајам ће свечано отворити потпредседник Владе и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, градоначелник Врања Слободан Миленковић, председник СПОС-а др Родољуб Живадиновић и председник Удужења за лековито биље из Сокобање Небојша Станојевић. Истовремено одржаће се и Сајам лековитог, зачинског, украсног биља и пчелињих прозвода.

Биће одржана стручна предавања али су припремљени и пригодни поклони за посетиоце. 

Градоначелник Врања Слободан Миленковић са представницима пољопривредних удружења потписао jе уговоре о додели финансиjских средстава за реализациjу програмских активности за успостављање и jачање удружења у области пољопривреде на териториjи града  за ову годину.

Потписани су уговори са седам удружења. За ове намене из буџета града издвоjена су средства у висини од око 8 милиона динара.

"Наш заjеднички циљ jе да анимирамо и покренемо људе да формираjу оваква удружења у свим областима пољопривреде. На вама jе да се добро организуjете и да што више људи упознате са овим концептом рада. На таj начин пољопривредна производња се може значаjно унапредити, на добробит свих. У наредном периоду, из буџета града средства за ове намене биће значаjно повећана. Поред тога, веома нам jе важно улагање у инфраструктуру, jер jе циљ да села буду комунално уређена. Надам се да ћемо овим новим концептом успети да привучемо што више људи да се организуjу у удружења, а самим тим унапреде своjу пољопривредну производњу и остваре веће приходе", рекао jе градоначелник.

Страна 1 од 112

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Завршен јавни позив за мере енергетске ефикасности - Радио Телевизија Врање https://t.co/7ROlFcneJS via… https://t.co/RBkP0MK8KZ
Сајам запошљавања понудио 366 радних места - Радио Телевизија Врање https://t.co/C4KQGYGDGe via @tripplesworld https://t.co/8s5So52oeq
Средњошколци од понедељка по комбинованом моделу - Радио Телевизија Врање https://t.co/Dgfgyl6zbU via @tripplesworld https://t.co/oz7itshnTa
Follow RTV Vranje on Twitter