Вучић: Србија се на Генералној скупштини УН придружила осуди напада на Украјину Истакнут

Председник Србије Александар Вучић рекао је, у обраћању јавности поводом развоја ситуације у Украјини, да су тектонске промене на светској политичкој сцени, а Србија се налази у тешкој ситуацији. Вучић je говориo о плановима и мерама државе у циљу заштите привредног и финансијског система наше земље. Рекао je да му никада теже није било и да се у најлошијем расположењу обраћа у последњих десет година.

"Криза због рата у Укајини погађа драматично Србију. Оно што није лако објаснити је веза политике и економије, утицаја политике на економију, притисака на које смо изложени и свега што нам предстоји," рекаo је Вучић.

Према његовим речима од петка су се догодиле промене, цео свет је постао другачији за само три, четири, пет дана и ништа више није исто. Све оно што смо јуче знали не личи на оно кроз шта пролазимо данас, каже председник Србије. Тектонске промене на светској политичкој сцени, Србија се налази у тешкој ситуацији, рекао је он. То није питање исправности нашег ставе већ невероватних околости које су нас довеле у тешку ситуацију, напоменуо је Вучић.

"У претходних 48 сати нисам обавештавао са ким смо били у контакти, не постоји представник ни једне важне дражве а да нисмо разговарали. Разговарао сам са Урсулом фон дер Лајен, од представника Немачке САД, Француске, размењивао поруке од шефова Европског савета. Србија је суочена са огормним притиском у којем није питање можете ли као појединац да нешто одржите или не," каже он.

"Мало ког интересује шта се збивало 1999. године", рекао је председник. Захваљујем се преденици ЕК и Европског савета и америчким представницима на коректности што су ме саслишали јер њихова јавна мњења немају стрпљења да чују било какав уравнотеженији став против РС," каже он.

Србија је на седници Генерлане скуптшине придружила осуди напада на Украјину.

У тексту се не помињу било какве снакције, али с наше стране је важно да осудимо урушавање теритиријалног интегритета било које земље чланице, каже Вучић. Ово је тек почетак, притисци ће бити огормни, напомиње председник.

"Србија је у претходним данима чувала своју позицију, од укупно 13 аката гласали смо за 4 акта, а за 9 нисмо могли, јер се тицало увођења санкција или банкарском сектору или авио-саобраћају или директно појединцима од Путина, Лавров, Пескова до свих осталих", рекао је Вучић.Придруживали смо се свакој осуди територијалног интегритета како год су они то називали. "Сматрамо да то јесте принципијална, озбиљна и одговорна позиција државе Србије која никада није нарушавала међународно право", додао је Вучић.

"Притисци ће бити огромни"

Мислим да је ово тек почетак, притисци на нашу земљи биће огромни у наредном периоду, поручио је Вучић. Указао је да ћемо присуствовати потпуном рушењу постојећег поретка. Нагласио је да Србију у наредном периоду очекује неколико политичких замки.

"Не због тога што брину о Русији и Украјини, не секира то много неке људе у региону, они све што раде раде да би срушили Србију. Видели сте да су Албанци упутили захтев да постану пуноправна чланица НАТО-а, а да су добили подршку Турске", каже Вучић. Оно што могу да предвиђам, то је да ће нека од следећих иницијатива бити искључење Руске Федерације из УН, нагласио је.

"Већ видим иницијативе у одређеним земљама и то говорим због тога што нама следи и како то замишљају и Албанци на Косову и неки други. Планирају да на основу члана 6 Повеље УН поведу расправу о избацивању Русије из УН, после тога остаје притисак на Кину да дође до промене Резолуције 1244 и после промене Резолуције 1244 немамо правни основ по којем бисмо се позивали на међународно право и очување нашег територијаног интегритета, као што га данас имамо, и затим следи прознање земаља НАТО-а и ЕУ, оних које то до сада нису урадиле, о независности Косова", поручио је Вучић. Истакао је да је то идеја албанских лобиста и да су то представљали међународним представницима.

"Да ли је то могуће или није – уопште не искључујем ту могућност. Да ли ће неко да каже да технички није могуће, свашта сам мислио да није могуће, а у ових три, четири дана сам видео да је могуће", навео је Вучић.

Поручио је да је то само један део проблема. Други део проблема, како каже, је уколико будемо чували нашу позицију даље угрожавање економске позиције Србије, кроз мање инвестиција у будућности.

Тимови за нафту, гас и храну

Председник Вучић изјавио је да је Србија формирала девет или 10 тимова који ће се бавити праћењем цена енергетских сировина и хране. Како је рекао, један тим ће пратити ситуацију са нафтом и нафтним дериватима, исти такав тим за гас, посебан тим за житарице и други тим за храну и све потрепштине, посебан тим за угаљ, а сутра ће бити постављен и вршилац дужности директора ЕПС-а.

Он је додао да нема потребе за паником, јер се Србија обезбедила за наредна два месеца, и да је ликвидност државе добра, а истакао је да држава неће национализовати руску имовину, већ ће у случају да имају потешкоћа понудити добру цену.

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено среда, 02 март 2022 18:52

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Др Тања Милосављевић: „К'д се отиснеш у бел свет“ - Радио Телевизија Врање https://t.co/s1n8NUYjlJ via… https://t.co/bO3V6WSAh2
Манић: Недостаје 200 до 250 паркинг места у центру града - Радио Телевизија Врање https://t.co/g4Vd7DcKqt via… https://t.co/fMgtblnofF
Пазите коме дајете личне податке на интернету - Радио Телевизија Врање https://t.co/wIoTi2v35W via @tripplesworld https://t.co/REOzNxBUci
Follow RTV Vranje on Twitter