Тасић: Буџет Града у октобру у суфициту око 30 милиона динара Истакнут

Ненад Тасић,руководилац Одељења за буџет и финансије, одржао је у просторијама Српске напредне странке конференцију за новинаре на којој је било речи о финансијском извештају и о стању буџета Града Врања у 2019.години. Приходи и примања су ове године премашили износ од 2 милијарде динара, тачније до септембра ове године, приход у буџету је био 2 милијарде 100 милиона динара.

У наведеном извештајном периоду, текући приходи града су повећани за 390 милиона динара или 30% у односу на исти период прошле године. Изворни приходи града, у односу на претходни период су, такође повећани за 30% или за 140 милиона динара, рекао је Ненад Тасић, начелник Одељења за буџет и финансије.  

''Добро финансијско стање није дошло преко ноћи. На стабилизацији финансијског стања се радило интензивно претходне три године.Поред сређивања приходне стране у буџету, садашње руководство је радило и на расходној страни буџета и није генерисало ниједно дуговање које је остало неизмирено. Све своје обавезе регулисало је  у року од 45 дана, редовно исплаћивало плате, социјалну помоћ угроженим грађанима Врања, спортски клубови су функционисали несметано  и слично. Град Врање је  измиривао своје редовне обавеза, тако да је у августу први пут био у суфициту у износу од 20 милиона динара, у септембру  23,  а у октобру близу 30 милиона динара", рекао је Тасић.

Током претходне три године Град је вратио заостала дуговања у износу од 600 милиона динара, а само 2019. године 140 милиона динара. За сређивање 7 километара сеоских путева градско руководство је уложило 24 милиона динара, што значи да би то било у много већој мери да није било обавеза Града према заосталим дуговањима. И то није све , доста се улагало и на другим пољима, а у томе се успело захваљујући великој подршци Владе Републике Србије и ресорних министарстава, рекао је Тасић и додао да је држава током претходне три године дала Граду близу милијарду динара. Он је најавио већа улагања у инфраструктуру и сређивање водоводне и канализационе мреже наредне године.

''Држава је определила значајна средства за сређивање канализационе и водоводне мреже у сеоским подручјима и у наредном четворогодишњем периоду она ће уложити огроман новац у Пчињски округ у том смислу. Тако велике пројекте Град Врање не би могао сам да исфинансира. Да напоменем да је у току израда ребаланса буџета који ће бити на Скупштини до краја новембра. Овај ребаланс буџета је због усвајања закона о повећању плата у јавном сектору од 8 до 15 %'', објашњава Тасић.

По том основу, Град Врање ће имати веће приходе по основу пореза на зараде који је ове године био за 65 милиона динара већи у односу  на 2018.

Када је реч о пореским олакшицама Влада Србије је по новом Закону о порезу на доходак  дала предлог да буде великих ослобађања код оних привредника који запошљавају нова лица  испод 30 година. 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 21 новембар 2019 13:26

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter