У плану је одабир кандидата за ЛАФ

Одговорна  власт је крајњи циљ формирања ЛАФ-а. Врање је препознато као пример добре праксе, јер успева у ономе у чему су многи градови тек на почетку. На позив за пријаву у Локални антикорупцијски форум пријавило се 17 кандидата. Ових дана Комисија ће извршити одабир кандидата, јер је планирано да ЛАФ има 5 чланова. На њихов предлог одборници Скупштине града треба да дају зелено светло и да се формира ЛАФ. Формирање Локалног антикорупцијског форума обавеза је локалних самоуправа на путу приступања Европској унији. Између 60 и 70 посто услова треба да испуне управо локалне самоуправе.

"Одазвало се 17-оро кандидата, можда сам очекивао више, али задовољни смо с обзиром на то да се у неким градовима нико није пријавио или тек неколико људи. Од тих 17-оро,  одабраћемо 5 квалитетних људи, са интегритетом, који ће оправдати чланство у Лафу", каже Ненад Антић, заменик градоначелника.

Није лако први пут радити неки посао, каже Антић. И ми сами морамо да мењамо однос према корупцији, а за то могу да нам послуже примери из развијених земаља Западне Европе.

"На пример у Немачкој на локалном нивоу постоје градски већници који се баве само борбом против корупције на локалу. Као што сам ја координатор за интегритет локалне самоуправе, то је озбиљна функција у Немачкој, јер је то озбиљна тема и озбиљно треба да се бавимо борбом против корупције.

Према поглављу 23 морамо да имамо оваква тела, није питање да ли то желимо. Добро је да имамо тело које ће контролисати рад функционере, каже Антић. 

До краја године требало би да предлог Комисије буде усвојен на Скупштини и након тога формиран ЛАФ. 

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 20 новембар 2019 15:47

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter