Заказане конститутивне седнице у Бујановцу, Сурдулици, Прешеву и Трговишту

За сутра су заказане конститутивне седнице скупштина општина Бујановац, Сурдулица, Прешево и Трговиште. Ипак, још увек није баш свуда јасно ко ће бити део владајуће већине, а ко опозиција.

Уместо председника Скупштине Јонуза Муслијуа, конститутивну седницу у Бујановцу, за сутра је заказао најстарији одборник актуелног сазива, др Стојанча Арсић. Он каже да је досадашњи председник Скупштине општине Јонуз Муслиу пропустио право да за 15 дана, по саопштавању резултата избора, сазове конститутивну седницу, тако да је сада он морао то да уради.Скупштина општине Бујановац има 41 одборника, али у овом тренутку још није познато да ли има скупштинску већину. Највише мандата - 12, освојила је новоформирана Демократска партија бившег председника општине Нагипа Арифија, испред Партије за демократско деловање Ризе Халимија, којој је припало девет одборничких места. Следе Покрет за демократски прогрес са шест, Група грађана Стојанче Арсића са пет, Коалиција српских партија „Избор за бољи Бујановац“ са четири, Демократска унија Албанаца са три и листа Српске напредне странке са два мандата.

Сутра ће и у општинама Сурдулица и Трговиште бити конституисане локалне скупштине и изабрана нова руководства. У Сурдулици је листа Социјалистичке партије Србије освојила чак 27 од укупно 35 места у локланом парламенту, испред листе Демократске странке са само четири мандата.

У Трговишту је више од трећине гласова освојила листа Уједињених региона Србије коју је предводио досадашњи председник општине Дарко Томић. Томић у Трговишту има 10 од укупно 25 одборника и до овог тренутка није познато ко ће му бити коалициони партнер у формирању локалне власти - да ли демократе са шест, или социјалисти са пет одборника.

У одборничке клупе у Прешеву сутра ће сести и 38 новоизабраних одборника Скупштине општине, да би конституисали нову локалну власт. Скупштинску већину чине 22 одборника: 17 Демократске партије Албанаца, три из Групе грађана «Рамиз Љатифи» и два из «Демократске уније долине».

На сутрашњој седници за председника Скупштине општине биће предложен др Рамиз Љатифи из истоимене групе грађана. Председник општине Прешево и општинско веће биће изабрани на првој следећој седници локалног парламента. У новом сазиву локалног парламента у Прешеву неће бити Срба.

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 05 јун 2012 14:19

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter