ГВ: Процене ризика имају само Врање и Београд

Још неке тачке седнице Градског већа привлаче пажњу. Наиме, већници су разматрали  процене угрожености од елементарних непогода, Правилник о ортопедским помагалима и Нацрт Одлуке о утврђивању урбанистичких зона и обавезног инвестиционог одржава и спољњег изгледа зграда. На дневном реду нашла се и тачка о вантелесној оплодњи.

Процена угрожености од елементарних непогода је кровни акт, врло обиман, који осим Врања, има још само Београд. Постоји 8 ризика, различитих нивоа.

„Ризик од земљотреса је умерен и прихватљив, од клизишта, одрона, ерозије висок и неприхватљив, као и од поплава, од града и олуја прихватљив, а од снежних падавина висок и неприхватљив. Пожари спадају у умерене и неприхватљиве ризике, техничке и технолошке несреће су умерене и прихватљиве“, објашњава већница Данијела Милосављевић.

Све ово је потребно да би се урадили планови за заштиту и спасавање од елементарних непогода. Усвојен је и Правилник о ортопедским помагалима, која се обезбеђују из буџета града.

Милосављевићава појашњава: Свака локална самоуправа је у обавези да створи одређену физичку средину и обезбеди приступачност зградама, јавним површинама, особама са одређеним инвалидитетом. Овде се конкретно ради о помагалима која нису на листи републичког фонда. У згради у којој имамо ОСИ коме је потребан пратилац треба да уградимо или покретну столицу или обезбедимо гусеничар, који ће им олакшати приступ.

Донете су две одлуке о утврђивању урбанистичких зона и о обавезном инвестиционог одржавања зграда, а с тим у вези и о бесповратном суфинансирању у одржавању стамбених зграда, где учествује град.  

За вантелесну оплодњу град ће убудуће одобравати по 250 хиљада динара, што је у складу са републичким издвајањима и омогућује да већи број парова оствари ово право.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 11 октобар 2018 17:04

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter