Костић: Ниједан буџетски корисник није у блокади

На 140 седници Градског већа  разматрани су шестомесечни и деветомесечни извештаји о пуњењу буџета. У шестомесечном периоду остварење буџета било је милијарду двеста десет милиона деветсто четрдесет четири хиљаде динара, а у деветомесечном: две милијарде 113 милиона 657 хиљада динара. У односу на план, у првом периоду је извршење 84 посто, а у другом 91 проценат. До краја године очекује се извршење између 95 и 96 одсто. Буџет се, иначе више пуни у другој половини године.

Карактеристика претходног периода је да су због покретања система Централног регистра фактура све локалне самоуправе дужне да у року од 45 дана измирују све обавезе према добављачима. То је био велики изазов, јер град никада није измиривао све обавезе у том року.

„У том периоду, да би платили фактуру од 5 хиљада динара, морали смо да платимо једној Месном заједници 10 милиона за радове који су у претходном периоду извршени. У том кратком временском оквиру, одблокирали смо рачуне свих Месних заједница да би могао град да функционише и исплатили 82 милиона динара. Тиме смо име у потпуности раздужили дуговања везано за атарске путеве у сеоским Месним заједницама који су преузети из 2016. године“, каже већник за буџет и финансије Бојан Костић.

Расходна страна је била оптерећена како дуговима месних заједница, тако и обавезама које су имале школе. Тако сада ниједан буџетски корисник није у блокади. У граду су задовољни приливима од пореза на зараде, који се остварују у износима од 96 до 97 процената. Има простора и за унапређење наплате изворних прихода.

„На предходној страни очекујемо повећање пореза на имовину, због пописане имовине, увешћемо накнаду за транспортна предузећа која улазе у града, како би сачували комуналну инфраструктуру и остваривали приходе, које до сада нисмо наплаћивали“, додаје Костић.

Законска обавеза је и да се наплаћује порез на земљиште. Иде се на ревизију судског процеса за земљиште код Медицинске школе, а уколико и не буде повољно решено, град ће средствима кредита спречити да дође до блокаде рачуна, каже Костић. 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 11 октобар 2018 17:07

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Ухапшен због крађе новца у пољопривредној апотеци - Радио Телевизија Врање https://t.co/Eyd6PkQ84U via… https://t.co/Cr8quXvslN
Осумњиченом за пресретање аутомобила код Превалца 30 дана притвора - Радио Телевизија Врање https://t.co/7e1tO7Ojdc… https://t.co/HiU0nUsHGh
У току санација речних корита и мостова у поплављеним подручјима - Радио Телевизија Врање https://t.co/xIQaV69Lz6 v… https://t.co/XWljtYqiBv
Follow RTV Vranje on Twitter