Просветарима стиже помоћ државе Истакнут

Данас почела тродневна исплата по 10.000 динара свим запосленима у просвети, образовању и научним институциjама, што jе за преко 130.000 запослених укупно 1,6 милиjарди динара, рекао jе министар финансиjа Синиша Mали.

Исплата ће траjати три дана, до петка - данас запосленим у школама од посебног интереса, и свима у ученичким и студентским домовима, сутра високо образовање и научне установе, а прекосутра државну помоћ добиjаjу свих запослени у основном и средњем образовању.

"Mи се за ово не задужуjемо. Tренутно на рачуну имамо око 160 милиjарди динара, апсолутно смо ликвидни. Oво jе за нас инвестициjа од 1,6 милиjарди динара", рекао jе министар Мали и додао да jе удео jавног дуга у БДП 52,3 одсто далеко испод нивоа Eвропске уније од 60 посто.

Синиша Mали наjавио jе да ће сутра Влада Србиjе донети препоруку локалним самоуправама да исплате помоћ запосленима у предшколским установама.

Mали jе подсетио да су предшколске установе у надлежности градова и општина, те да jе запосленима у некима од њих помоћ већ исплаћена.

Министар финансија рекао је да 16. маја почиње пријављивање за нових 100 евра помоћи за младе од 16 до 29 година, што ће бити друга оваква помоћ у овој години. Подсетио је да је првих 100 евра добило 1.059.000 младих и да они немају потребу да се пријављују, јер ће додатни новац добити по аутоматизму, а треба да се пријаве они који то до сада нису урадили.

Mинистар Mали објаснио je да држава има довољно средстава и позвао све маjке коjе су добиле децу од 1. jануара ове године да се приjаве за државну помоћ у решавању стамбеног питања. Mали jе истакао да jе бесповратна помоћ до 20.000 евра за први стан или кућу, уз друге мере, начин да се подржи наталитет.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Жена тукла мужа столицом, удаљена из породичне куће - Радио Телевизија Врање https://t.co/U8kgkFBjtr via… https://t.co/b6YAuOvW4S
Остварење сна за докторку из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/mntgCdC6vJ via @tripplesworld https://t.co/TUJuDaJgRM
Ухватили смо последњи воз за јавну расвету - Радио Телевизија Врање https://t.co/EoTmSLDB30 via @tripplesworld https://t.co/r5nToPmvGf
Follow RTV Vranje on Twitter