Од понедељка пријаве за програм''Моја прва плата''. Ко све има право на девет месеци субвенција ?

Од понедељка, 17. августа, почеће пријављивање послодаваца за програм "Моја прва плата". Кроз тај програм ће плате новозапосленим младим људима делом финансирати држава, а са радом ће почети од новембра. Шансу за запослење преко овог програма добиће 10.000 младих, а држава ће за ту помоћ издвојити две милијарде динара.

Програм "Моја прва плата" намењен је онима који су завршили средњу школу или факултет, немају радног искуства, а у потрази су за својим првим послом.Држава ће кроз овај програм покривати један део трошкова њихове плате, док ће остатак новца за плату овако запослених младих људи обезбеђивати послодавци.

За оне са дипломом средње школе, држава ће давати 20.000 динара, а за младе раднике са факултетском дипломом 24.000 динара, за период од девет месеци. То је према најави, за први пробни период, прву годину њиховог запослења.Током конкурса фирме ће пријавити своје потребе за радницима.

- Ово је активност и програм са којим се креће ове године  и уколико се покаже да даје добре резултате радиће се на томе да се настави и убудуће са реализацијом овог програма. Компаније кажу да када се млади уведу у посао , од изузетног  значаја је да они имају  радно искуство .Ово је прилика  да се млади оспособе на радном месту за које су сами конкурисали, каже Мирјана Ковачевић, Привредна комора Србија

Циљ програма је  да се мотивишу млади да што пре нађу посао, а да се са друге стране олакша одлука послодаваца да их запосле.  Најтеже је наћи први посао , па држава овим потезом жели да им олакша запослење и стицање праксе.

- Позив за пријаву послодаваца у оквиру програма објавиће Национална служба за запошљавање, а пријављивање ће бити преко сајта "Моја прва плата" до 25. септембра. Послодавац  треба да унесе опис радних позиција, послова, радних задатака као и осталих услова које очекује да кандидат испуни.

Млади, односно кандидати који желе да се пријаве за рад у компанијама, моћи ће то да ураде од 1. до 15. октобра преко апликације коју креира Канцеларија за ИТ и еУправу , уз подршку Министарства финансија и Владе, док ће се од 1. новембра обављати повезивање кандидата и послодаваца који су огласили  радне позиције, каже Ковачевићева. 

Претпоставка је  да ће после девет плата млади остати код истог послодавца, или са искуством лакше наћи други посао.  

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 14 август 2020 12:45

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Запис са Интерфер-а: Радио Врање и ове године међу најбољима - Радио Телевизија Врање https://t.co/odrbPqMlAe via @tripplesworld
Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter