Плаћање треће рате пореза на имовину доспева у петак

Рок за доспеће треће рате пореза на имовину за физичка и за правна лица,  истиче у петак 14. августа, с обзиром да је 15. у суботу, а све у циљу избегавања гужви и обрачунавања законске камате.  Дата је и законска могућност за попуст на плаћање пореза на пољопривредно земљиште, а решења о плаћању еколошке таксе, коју плаћају само правна лица,стићи ће на њихове адресе у наредних месец дана.

Решења за ову годину за порез на имовину већ су стигла на адресе физичких и правних лица. Грађани су у овој години и поред корона вируса, редовно измиривали обавезе и наплата пореза од физичких лица је на изузетном нивоу, каже начелник за буџет и финансије Ненад Тасић.

У буџету је од пореза на имовину од физичких лица предвиђено 100 милиона динара за ову годину, а већ је 65 милиона наплаћено, што значи да је наплата 65 посто, што је изузетно. Код правних лица је наплата на 47 посто и то је велики ниво наплате, али физичка лица су ажурнија, каже Тасић .

Репрограми су и даље могући, као и отпис 50 посто камате. Сви који нису платили аконтације или имају стара дуговања и даље могу да искористе ове повољности. Ако је велики износ може се измирити и на већи број рата. Нема проблема ни са наплатом пореза на пољопривредно земљиште, који иде заједно са решењем пореза на имовину.

Имали смо неке примедбе од грађана који имају земљиште  у  сеоским подручјима као што је шеста зона, а ради се о брдовитим местима, где стварно нема пољопривредног земљишта. Ту постоји законска могућност да се да попуст од 40 посто у односу на износ пољопривредног земљишта. Грађани који су доставили доказ да то не обрађују врши се корекција у решењу и  води се као друго земљиште, каже Тасић.

Од ове године еколошку таксу не плаћају физичка лица, већ само правна лица. Они ће добити решење за 2020. годину, након подношења електронске пријаве.

 -Закључно са јучерашњим датумом, имали смо 4 хиљаде поднетих пријава од правних лица, што је врло ажурно, уредно су поднели пријаве. Сада ће ићи обрачун и подела решења правним лицима, наглашав наш саговорник.

У наредних месец дана ће правним лицима стићи решења са износом еколошке таксе. Уколико се ради о великом загађивачу, који има више представништава у земљи, такса је 2 милиона динара и дели се по градовима. Мала правна лица ће плаћати 5 хиљада динара на годишњем нивоу и то ја најнижи износ ове таксе. 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 11 август 2020 14:30

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Запис са Интерфер-а: Радио Врање и ове године међу најбољима - Радио Телевизија Врање https://t.co/odrbPqMlAe via @tripplesworld
Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter