Пале цене свињског меса за 10 одсто

Криза изазвана епидемијом утицала је и на сектор пољопривреде у свим сегментима. Произвођачи свињског меса већ трпе штету због пада цена. Забринути су да ће цене бити још ниже услед могућег увоза јер је смањена тражња узроковала сличну ситуацију и у свим европским земљама.

Цене живе ваге свињског меса пале су 10 одсто на југу Србије. Узрок је свеопшта криза узрокована епидемијом. Слична је ситуација и у свим европским земљама. Kина је престала са увозом меса из Немачке и Холандије због заразе радника у највећим кланицама тих земаља, које већ четврту недељу не раде. Верује се да ће сада вероватно уследити притисак да се криза ублажи извозом. Малим узгајивачима остаје да се боре и прилагођавају. То тврди и Драган Ристић у Дубници који годишње тржишту испоручи 200 прасади.

Oн  каже да је тренутна цена живе ваге прасади 250 динара за килограм. Славља су стала и кафане. Продаја је опала за 70 одсто. Тренутно имам 40 прасадића. Захваљујући сталним муштеријама још увек немам проблеме с продајом. Некад је боље, некад горе, али мора се опстати и одржати производња и онда кад је најтеже, каже Ристић.

Цене свињетине на нивоу Еврпске Уније  пале су на годишњем  за 9,5 одсто. У Холандији је годишњи пад већ 23 процента,  у Немачкој 8,3 одсто. Процене су да би пад у наредном периоду могао да буде далеко већи.

Ристић каже да је рентабилна цена за произвођаче 250 динара за килограм живе мере, по којој тренутно и продају.Тврди да су на граници преживљавања.Могуће је да ће цене падати још, јер су сви ресторани сузили рад на минимум.

Наша земља ипак има и неку врсту заштите од претераног увоза меса, јер постоје царине на увозну робу. У сваком случају сигурно ће доћи до смањивања цена свињетине, пре свега због смањења тражње, а врло је могуће да вишак меса из Немачке и Холандије дође и у Србију.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 29 јул 2020 14:31

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Запис са Интерфер-а: Радио Врање и ове године међу најбољима - Радио Телевизија Врање https://t.co/odrbPqMlAe via @tripplesworld
Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter