Министар финансија: Измене правила за пријављивање за 100 евра

Министар финансија Синиша Мали је у Влади Србије поновио најважније информације о новчаној подршци од 100 евра јер и даље стижу питања грађана о томе, а посебно је напоменуо да се ипак неће давати име и презиме.

Право на једнократну новчану помоћ у износу од 100 евра у динарској противвредности имају сви пунолетни држављани Републике Србије, који на дан ступања на снагу Уредбе (24. април 2020) имају пребивалиште на територији Републике Србије, са важећом личном картом, рекао је министар финансија и додао:

Веома једноставно, за минут, свако ће имати прилику да се пријави. 

Пунолетни држављани Републике Србије ће од 15. маја до 5. јуна 2020. године моћи да се пријаве за исплату новчане помоћи и то искључиво на следећи начин: електронским путем, тачније преко портала Управе за трезор, или путем телефона. О броју телефона грађани ће бити благовремено обавештени, а непосредно пре него што почне да ради контакт-центар.

При пријави, грађани ће давати следеће податке: број личне карте и матични број, као и име банке у којој већ имају рачун, или у којој желе да им се отвори наменски рачун. Посебно је напоменуо да се ипак неће давати име и презиме. Након што се пријаве, надлежне институције ће све обављати за њих, укључујући и отварање наменског рачуна. Пензионери и корисници новчане социјалне помоћи ће бити аутоматски пријављени за исплату новчане помоћи, која ће за њих почети 15. маја 2020. године, рекао је Мали.

Према његовим речима, Србија није једина земља која на овај начин помаже својим грађанима. То раде и много моћније државе од нас као што су Јапан, САД, Сингапур…

На овај начин, ми ћемо тај новац вратити у привредне токове, подстаћи потрошњу, а вама, драги грађани, обезбедити да себи приуштите нешто што можда иначе не бисте могли, истако је министар финансија. 

Има много грађана којима је тај новац и више него потребан. Када погледате једну четворочлану породицу са пунолетном децом, каквих је много у Србији, то је 400 евра по породици, значи једна плата више у кући, рекао је мали и додао:

Подаци грађана ће бити апсолутно заптићени, немамо никакву бојазан за могућност злоупотребе тих података Када исплатимо тих 100 евра тај регистар се брише. Провео сам сате да се направи систем за безбедност и нећемо имати проблем са употребом података", нагласио је Синиша Мали.

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено четвртак, 07 мај 2020 10:21

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter