"Кентаур" отворио производни погон у индустријској зони

Дански произвођач професионалне гардеробе за услужне и здравствене делатности, „Kентаур“, отворио је данас у Врању свој први производни погон у Србији. Данска фирма је купила погон предузећа „Љубисављевић“ у стечају, у Индустријској зони Бунушевац.

Госте је на свечаном отварању дочекао потпуно реновиран погон и уређено окружење, јер се ради о браунфилд инвестицији. Из Азије, где смо производили 80 посто својих производа у Европу нас враћа жеља за брзим и ефикаснијим испорукама, рекао је власник Кентаура Берн Дал.

"Често нас питају зашто Србија, зашто Врање. Одговор је веома једноставан. Разлог су људи. Од првог дана свуда смо наилазили на људе који су срдачни и желе да помогну. Одлучили смо се за Србију, јер су у Србији људи другачији. Захваљујем се Данском амбасадору, Републици Србији и Агенцији за привредни развој, а нарочито се захваљујем градоначелнику Врања. Његова гостољубивост је имала велики утицај на наш избор", рекао је Дал.

О процесу реновирања и почецима производње са закупом магацина, говорио је Алан Волби Хогфалт, директор Кентаур Балканс.

"Створили смо врхунски модерну компанију у Врању. Поставили смо темеље и спремни смо за будућност. И сада треба да почнемо са још напорнијим путовањем. Треба да претворимо Кентаур Балканс у профитабилну компанију и за неколико година упослимо 300 људи. То није лак посао и то је тимски рад", каже директор.

Присутнима се обратио и Амбасадор Данске у Србији Андерс Хогард, изражавајући задовољство због отварања фабрике, која је извозно орјентисана, а то треба Србији.

"Утисак који ја добијам је да Влада и локалне  власти у Србији, препознају важност овог пројекта и потенцијал да расте. То су доказали тако што су подржали ову инвестицију субвенцијом. Честитам свима на овом великом успеху", рекао је Амбасадор.

Градоначелник Врања Слободан Миленковић захвалио се свима који су учествовали у реализацији инвестиције  вредне преко милион евра, истичући да није прошло ни годину дана од првих разговора о доласку Кентаура, а ево данас се то остварило.   

"Захваљујем се инвеститору што је одабрао Врање и препознао привредне потенцијале нашег града. Отварање погона заједнички је успех свих актера, као резултат проактивне политике и координисаног приступа државе, Данске Амбасаде и локалне самоуправе. Долазак компаније Кентаур представља нову етапу у економском развоју града. Запошљавање 150 људи у првој фази и план отварања још 200 радних места у наредном периоду је значајно за град", рекао је градоначелник.

Уследило је свечано пресецање врпце у коме су учествовали сви и домаћини и гости. За госте је организован и обилазак производног погона и свих његових делова од припреме, преко кројачнице и шиваће до финалних  производа. У овом погону нема неискоришћеног материјала, од остатака праве цегере и кецеље. У новој фабрици постоји и изложбени простор у коме су представљени готови производи. Генерални директор погона у Врању је Горан Николић, од кога смо сазнали да је тренутна производња 25 хиљада комада на месечном, што је 300 хиљада комада одеће на годишњем нивоу.

 

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено четвртак, 24 октобар 2019 17:44

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter