Одштампајте ову страницу

До посла могуће и преко бироа рада

Незапосленост се смањује али ситуација није једнака на територији државе. Међтим, уверење да је немогуће наћи посао преко бироа рада више не стоји, каже директор филијале Националне службе за запошљавање у Врању, Дарко Јанковић.

 

Према подацима Националне службе за запошљавање, на крају 2017.године, на територији Србије је два милиона 922 хиљаде 800 запослених лица што је 49,2 посто. То су лица за које се плаћају порези и допринoси. На евиденцији Националне службе за запoшљавање је 371 хиљада 800 незапослених.

Стране инвестиције и отварање нових погона смањује стопу незапослених, каже директор врањске филијале Дарко Јанковић. Ипак, могуће је наћи посао ако се поштује обавеза редовне евиденције и ради на усавршавању знања и вештина:

“ У току 2017. године преко НСЗ у Врању посао на одређено време добило је хиљаду и 800 лица, а на неодређено време хиљаду и 200. Шесто лица ангажовано је по основу о привременим и повременим пословима”, каже Дарко Јанковић, директор Филијале НСЗ у Врању.

Јанковић каже да je на територији нашег управног округа различита ситуација када су у питању шансе за запошљавање али је важно да се број незапослених смањује.

“Ако упоредимо са подацима из 2014.године, пошто је то параметар јер је пад незапослености највећи у последње четири године, можемо рећи да је укупан број који је 2014. био преко 30 хиљада сада сведен на 20 545 радника штo је скоро десет хиљада лица мање незапослено”, додаје Дарко Јанковић, директор Филијале НСЗ у Врању.

Различита врста обука и едукација које се организују у филијалама Националне службе за запошљавање су корак ближе ка радном месту, додаје Јанковић и истиче да је највећа потражња за информатичким кадровима, па ће у наредном периоду обука у овој области бити заступљена. 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено недеља, 30 децембар 2018 17:31

1 коментар