60 нових радника у Јумковом погону у Ресавици

У времену великих миграција, није мала ствар запослити се у свом родном месту и живети у својој земљи од свога рада. Управо се то десило у малом насељу Ресавица у општини Деспотовац, где је Јумко отворио погон за производњу текстила и где је за почетак запошљено 60 радница.

Новозапослена радница Марина Савић у Јумковом погону у Ресавици, каже да јој је ово први посао и да седам година чека на њега. У Расавици није било конкурса и ово запошљавање је важно да би место живело и да млади људи не одлазе, јер одлазе због посла. Она ће каже остати у свом месту.

Слично говоре и остале новозапослене раднице, јер је доброј већини ово прво радно место, након дугих година чекања на посао.

"Прво ми је радно место  и чекала сам дуго, сад се пружила прилика да се запослим и срећна сам због тога. Скоро 17 година чекам на посао. Коначно сам добила посао и срећна сам због тога. Прво ми је запослење од 2011. сам на бироу и ово је супер прилика", кажу раднице.

У бившем погону фирме Беко, сада ради 60 радница у две смене. Менаџмент Јумка отворио је погон у месту које броји око 3 хиљаде становника и у коме се живи од рударске плате. И док су супрузи у руднику, жене су незапослене, а не живи се од једне плате. Зтао је ово пре свега пример друштвено социјалне одговорности Јумка.

"После Бујановца где смо запослили 120 радника, у Црној Трави 35, ево данас нових 6о у Ресавици. Све ово не би постигли да није било подршке председника државе, Министартсва одбране, Министарства унутрашњих послова, привреде и сада је Јумко је једна од стабилнијих фирми у држави, највеће текстилна индустрија, која се полако враћа на старе стазе. Хвала председнику општине што смо заједнички препознали да отворимо погон, где је и општина уложила, а и Јумко у машине преко 7,5 милиона динара", каже генерални директор Јумка Бранислав Трајковић.

Јумко је за ову годину завршава уговоре са Министарством одбране у вредности преко милијарду, а са Министарство унутрашњих послова око 800 милиона и очекује уговоре и за следећу годину. Министар одбране Александар Вулин, који је присуствовао свечаном отварању погона, потврђује да ће за Јумко бити посла.

Веру у потенцијал овог предузећа још 2012. године имао је само председник Србије Александар Вучић, истакао је Вулин.

"Данас смо запослили 60, идуће године још 60 радника  и верујем да ће Јумко проширити своје капацитете и наставити да запошљава. Као што видите Јумко запошљава људе тамо где је тешко, тамо где дуго није било посла у Бујановцу, Деспотовцу, Црној Трави. Министарство одбране ће наставити да сарађује са Јумком и увек ће набављати од домаћег  произвођача", каже министар.

Ово је велики дан за општину Деспотовац, рекао је председник општине Никола Николић:

"После 30 година у општини Деспотовац, где ниједно радно место у јавном сектору није отворено први пут данас запошљавамо нове раднике. Мени је част и захваљујем се министру и људима из Јумка који су препознали општину Деспотовац да овде отворе свој погон."

Министарство одбране је задовољно сарадњом са Јумком. Наша војска се модернизује и јача и зато је потребна домаћа индустрија. Јумко је зарадило и одмах реинвестирало отварањем оваквих погона, истакао је министар. 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 11 децембар 2018 12:29

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter