Бољи економски резултати у два округа на југу

Два округа на југу Јабланички и Пчињски, иако најдевастиранији бележе све боље и боље економске резултате, према анализи надлежне коморе. Повећан је број запослених, спољнотрговинска размена, извоз и увоз.

Развој је кренуо јаком експанзијом у економском смислу када је у питању наша земља. То показују резултати у прошлој и овој годин, јер спадамо у ред држава, које имају највећи економски раст. Бруто друштвени производ је у порасту што значи да се и број незапослених лица смањује, каже Горан Јовић, директор ПКС за Јабланички и Пчињски округ и додаје:

„Ми смо имали 67.000 запослених, пре две до три године, а овог тренутка имамо 72.802 запослена на територији Јабланичког и Пчињског округа, што показује да је велики број индустријских објеката почео са радом, посебно страних.“

Спољнотрговинска размена достигла је максимум у првих осам месеци  у поређењу са 2017. годином када је износила 468 милиона 200 хиљада евра. У првих осам месеци ове године скочила је на 553 ,5 милиона евра.  

Суфицит је остварен и ове и прошле године у оба округа. Извоз је  прошле године био 259 милиона евра, а ове за само 8 месеци скоро 300 милиона евра.  Скочио је и увоз због повећане потрошње.

„Привредна ситуација, односно тај економски аспект два округа је у порасту. Томе доприноси завршетак Коридора 10 и очекујем да већ у наредној години тај скок буде знатно већи, а до до краја године имамо још јаче и позитивније показатеље у економском расту,“ додаје Јовић.

Грађевинарство и пољопривреда су нарочито утицале на раст БДП-а. Изградња Коридора је повећала резултате у грађевинарству, а наставиће се и након завршетка, јер ће се градити пратећи објекти. Коридор је повезан са солунском луком, а у току је и репарација пруге, што ће нам отворити још веће могућности, истиче Јовић. 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 08 октобар 2018 14:32

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter