Стевановић: Министарство ће помоћи радницима Гумопластике да наплате потраживања

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић каже  да су радници Гумопластике из околине Бујановца обуставили штрајк, а како је рекао, већ од понедељка, представници Министарства ће отићи у то предузеће како би помогли радницима да наплате одређена потраживања.

Стевановић, који се пре две вечери састао са радницима, каже да тај разговор није био лак, али је обављен у коректној атмосфери, након чега су они обуставили вишедневни штрајк. Према његовим речима, објашњено им је да је Министарство привреде хтело да им помогне да добију социјални програм који су тражили, али се испоставило да, по закону, они на то немају право.

"Желимо да помогнемо радницима, и из те жеље, дали смо и сагласност да се социјални програм спроведе. Али, због различитих околности у претходним годинама, испоставило се да радници немају право на социјални програм”, рекао је Стевановић.

Држава у случају Гумопластике никоме ништа не дугује, рекао је он, истичући да искључиво послодавац, односно Гумопластика, има обавезу да измири потраживања радника.

“Представници Министарства привреде ће од понедељка отићи у компанију, где ће, заједно са руководством Гумопластике, покушати да утврде све што је неопходно како би предузеће у наредним недељама измирило одређене обавезе према радницима”, рекао је државни секретар и додао да очекује да ће у наредним недељама бити стављена тачка на агонију људи из Бујановца.

Стевановић се осврнуо и на спекулације које се провлаче кроз поједине медије претходних дана. Он је указао на то да представници опозиције политизују незавидан положај радника у Бујановцу, подсетивши уједно да су они ти који су деценију и по били на власти, када су многе фабрике
закатанчене и затворене у спорним приватизацијама.

“Око 400.000 људи су оставили без посла, а сада ти исти ламентирају над судбином радника", рекао је Стевановић.

Извор: Прес служба Министартва привреде

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Успешне предузетнице: Храбре, одлучне, едуковане жене - Радио Телевизија Врање https://t.co/OauzyJkYY4 via @tripplesworld
Јоаким први пут међу Врањанцима - Радио Телевизија Врање https://t.co/Vw5VB6F3XE via @tripplesworld
Оптерећеност лабораторија, неуморни коронавирус и неверица грађана - Радио Телевизија Врање https://t.co/fIopOxwZzQ via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter