Економија

Економија

Жене се ређе од мушкараца одлучују да започну сопствени бизнис.

Уколико се и одлуче, морају бити спремне на бројне изазове, а само истрајношћу и добром организацијом се постижу резултати у пословању.

Једна од успешних жена предузетница води фирму обуће у Трговишту.

Ивана Арсић власница је фабрике обуће у Трговишту. Она је посао наследила од оца и тако испунила оно што је он одувек желео, а то је да се настави породична традиција.

Доста тога научила је поред њега још као девојка, те се ухватила у коштац са овим изазовом.

Ипак, истиче да једној жени није лако у пословном свету.

''Врло је тешко, има доста обавеза, доста путовања. Добром организацијом жена предузетник може све да постигне. Поручила бих женама да се не плаше, само добра воља да се иде напред и то је све", каже Ивана Арсић, власница ''Мина дизајн д.о.о.''

Изазови су бројни, а подршка породице најважнија, наглашава Арсићева, јер је некада неопходно и провести читав дан на послу.

''Наш посао који супруга води је породични посао који је наслеђен од њеног оца и ми смо породично укључени сви свом својом снагом како би успели и обезбедили што већи процес производње и упослили мало више радника. Жена не може сама ако породица није уз њу", објашњава Игор Арсић, директор производње, супруг власнице.

Они су од страних донатора добили нове машине и планирају да покрену још једну халу и упосле још радника.

Већина запослених су управо жене и оне су задовољне овим послом.

Сви су из Трговишта тако да им је радно место у комшилуку.

Кажу да су задовољни послом и да им значи што могу да раде.

Нека истраживања показала су да се још увек није постигла потребна родна равноправност жена и мушкараца у пословном свету.

Женско предузетништво је камен спотицања не само мање развијених и сиромашних, већ и богатих и уређених држава.

 

Последњи пут измењено понедељак, 23 новембар 2020 17:25

Mинистарство трговине, туризма и телекомуникациjа покренуло инициjативу да се смањи ПДВ у угоститељству и то у пружању услуга исхране, са 20 на 10 одсто, саопштило jе Mинистарство трговине.

Смањење пореза коjе заправо представља увођење тзв. ковид-19 ПДВ, према речима ресорне министарке Tатjана Mатић, предлаже се по угледу на већину европских земаља и треба да ублажи ударац коjи jе туризам претрпео због пандемиjе.

Отворена је 11. по реду продавница у ланцу Леон трговине, а пета у Врању. У сусрет купцима, објекат је отворен у врло прометном делу града, код Бујковског моста у непосредној близини пијаце. Овај домаћи ланац трговине шири своју мрежу, не само у Врању, већ и на југу и у централном делу земље.

Већ у 9 сати новоотворени објекат је био пун купаца, које су дочекали седморо новозапослених, што потврђује да је отварање Леонове дисконтне продавнице у горњем делу града пун погодак.

-Чак су наши први купци били нестрпљиви да уђу, да виде шта се унутра дешава, шта имамо да им понудимо. Срећни смо што су нас купци спремно дочекали већ у 8 сати, а већ сутра је наше радно време од 6 сати до 22, радним данима и суботом и недељом од 7 до 22, каже пиар Илија Стојановић.

Циљ је да се изађе у сусрет потрошачу, да будемо ближи нашим комшијама из других делова грда, како не би морали да долазе у центар града, каже Стојановић. На периферним деловима града отворена су три објекта дисконтног типа и купци су задовољни.

Леон је близу, сви маркети су доступни грађанима, на добрим су местима, добрим локацијама, муштерије су задовољне и ја сам задовољан, каже постарији суграђанин.

Живим у Горњој Чаршији. Задовољна сам, добро је, добре су цене,  ближе је, каже суграђанка.

Одговара, супер је, живим у Оџинку, дошла сам овде јер сам била на пијаци па сам хтела и овде да свратим. Солидне су цене, каже суграђанка.

Објекат је површине 140 метара квадратних, дисконтног типа, што значи да је мањи асортиман него у класичним маркетима, али су цене ниже, истиче пиар. У оваквим продавницама роба се ређа на кутује, а цене су изнад артикала, а не испод. Да је Леон трговина омиљена међу Врањанцима потврђује и податак да је у првом сату рада објекта уручен и први ваучер.

-Само данас сваког стотог купца награђујемо ваучером од 5 хиљада динара, већ смо први ваучер и поделили, а сваког петстотог ваучером од10 хиљада динара. Могу да искористе ваучер кад год пожеле.

Бројне промоције са поклонима очекују купце у овом објекту као и специјална акција до краја новембра, поред редовних које Леон има у свим својим објектима под слоганом ''Упореди и уштеди.''

 

Последњи пут измењено четвртак, 12 новембар 2020 12:57

Плаћање последње рате пореза на имовину за ову годину доспева 15. новембра, а обавезе ће моћи, без камате, да се измире и у понедељак 16. новембра. Након тог рока обрачунава се камата која је 11 посто на годишњем нивоу. Овај изворни приход локалног буџета је ставка коју грађани углавном редовно измирују.

 

Радило се много у претходним годинама у Одељењу локалне пореске администрације, како на репрограму и отпису камате, тако и на проширењу базе података обвезника и уведен је ред у плаћање пореза на имовину.

''Ја позивам све грађане и фирме које су порески обвезници ова два прихода, да измире своје обавезе по основу годишњег пореза за ову годину до 15. новембра и тиме спрече обрачун затезне камате, која је на годишњем нивоу 11 посто, што није мали издатак,'' каже већник Бојан Костић.

Увек постоји могућност да се продужи отплата кроз репрограме, уколико због ове кризе неко не може да измири обавезе, каже Костић и истиче да су Врањанци редовне платише и да је стопа наплате за физичка лица 97, 5 посто. Када су у питању правна лица, ту су разрешена нека дугогодишња дуговања.

''Ту чак имамо наплату од 111 процената. Успели смо да у овој години наплатимо, ту велику заслугу има начелник Одељења за буџет и финансије, Ненад Тасић, који је успео да наплати велики дуг, само од једног правног лица, који смо као град покушавали да наплатимо уназад десетак година и то у овој години која је за нас била веома тешка. Тако да ми са тим наплатама из претходног периода и са редовним имамо већу наплату од годишњег разреза пореза на имовину,'' додаје Костић. 

Што се тиче осталих изворних прихода локалне самоуправе, попут заузећа јавне површине, не постоји јавна површина која се користи у комерцијалне сврхе, а да није унета у систем и да није задужена кроз програм локалне пореске администрације. И ту је могуће плаћање кроз репрограм, али ни за кога није бесплатно, истиче Костић.

 

 

 

 

Последњи пут измењено уторак, 10 новембар 2020 15:32

Пријављивање кандидата за пројекат „Моја прва плата“ завршено је дана 08.11.2020. године.

Налог на порталу Моја прва плата отворило је 22.948 младих, од којих се 17.081 кандидат успешно пријавио на неку од 12.559 позиција код 7.524 послодавца.

Послодавци из приватног сектора имају рок за селекцију и повезивање са кандидатима до 15.11.2020. године до 24:00 часова.

Послодавци из јавног сектора ће добити обавештење о даљим активностима након 16.11.2020. године.

На порталу Моја прва плата биће објављена коначна листа послодаваца са бројем одобрених извршилаца за сваког послодавца најкасније до 27.11.2020. године.

Закључивање уговора између Националне службе, послодавца и изабраног кандидата, којим се уређују међусобна права и обавезе, вршиће се у периоду од 28.11.2020. године до 14.12.2020. године.

Страна 1 од 101

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Од Нове године нови услови за одлазак у пензију - Радио Телевизија Врање https://t.co/PdeJJfIBdG via @tripplesworld
Мотком убио човека - Радио Телевизија Врање https://t.co/HQP2U0vhWY via @tripplesworld
Повећава се број оболелих од короне у Пчињском округу. Трговиште ново жариште - Радио Телевизија Врање… https://t.co/zzudmMCR2f
Follow RTV Vranje on Twitter