Економија

Економија

Министарство трговине објавило је највише малопродајне цене горива које ће важити до 7. октобра у 15 часова.

Цене ће бити исте као у претходних седам дана, бензина БМБ 95 172 динара за литар, а дизела 213 динара.

Министарство одређује цене у складу са Уредбом о ограничењу висине цена деривата нафте и објављује их сваког петка до 15 часова.

Влада Србије је данас донела одлуку о поскупљењу кристал шећера који ће коштати 109,99 динара по килограму, као и свежег пилећег месо чија ће цена бити 319 динара по килограму, сазнаје Тањуг.

Влада је, такође, забрану извоза млека продужила до краја октобра, а укинила забрану извоза дизела.

Уредба о забрани извоза горива продужена је до 31. октобра.

Измењена су ограницења цена за неке производе.

Када је реч о ценама намирница, укинуто је ограницење цена за млеко са 2,8 одсто млечне масти, али ће марже на сва млека бити 10 процената.

Максимална малопродајна цена дуготрајног млека од 2,8 одсто млечне масти у паковању од једног литра раније је била ограничена на 120 динара.

Цене уља, брашна и свињског меса остају исте.

Цена килограма кристал шећера је раније била ограничена на 102,99 динара, а пилетине у продавницима 299,99 динара.


Одбор Скупштине Србије за финансије усвојио је извештај о монетарној политици и раду Народне банке Србије за 2021. годину. Пандемија, рат у Украјини и поремећај снадбевања довели су међугодишњу инфлацију у Србији на 13,2 одсто, али би она, сматра гувернерка Јоргованка Табаковић, требало да крене силазном путањом у последњем тромесечју године.

Први Сајам женског иновационог предузетништва, био је прилика за промоцију производа, али и за размену информација, популаризацију предузетништва и јачање женског предузетничког духа.

 Врање је било домаћин првог Сајма женског иновационог предузетништва који је организовала Регионална развојна агенција Пчињског округа. 42 предузетнице и власнице фирми из целе Србије су представиле своје производе, али и промовисале женско предузетништво.

„Оне су препознале сајам као добру платформу за размену информација, за међусобно упознавање и умрежавање жена на локалном и националном нивоу и као одличан начин за јачање женског предузетничког духа и упознавање са примерима добре праксе. Сајам се по први пут одржава у Врању и надам се да ћемо се дружити и наредне године“, каже Снежана Недељковић", једна од организаторки.

Сајам је део пројекта „Предузетништво – начин живота“ који реализује Регионална развојна агенција Пчињског округа, али се веза са предузетницама одржава током читаве године. Регионална развојна агенција прати конкурсе које расписује министарство и информације дели са својим клијенткињама.

На сајму се представила и Економско-трговинска школа из Врања, која школује кадрове који се касније одлучују за улазак у предузетничке воде.

„Желимо да представимо наша виртуелна предузећа која организујемо у оквиру више профила. Једно од предузећа, „Наум“ виртуелно се бави трговином на велико канцеларијским материјалом, док се „Техно плус“ бави трговином рачунарима и рачунарском опремом. Наши ученици тако вежбају реално пословање и на тај начин се трудимо да им ојачамо предузетнички дух“, каже професорка Љиљана Јовановић.

На сајму су представљени производи предузетничких радњи и фирми из Врања, али и из Владичиног Хана, Сурдулице, Бујановца, те Лебана, Беле Паланке, Пуковца, Крушевца, Крагујевца, Ниша и Београда.

Преовладавали су козметички производи и средства за негу лепоте, рукотворине, али и здрава храна и прехрамбени производи. Већина изложених артикала базира се на природним састојцима и материјалима, што је један од најјачих тржишних адута. Такође, карактеристично је и да своје производе већином пласирају путем интернета, без помоћи великих трговинских дистрибутера, па су сајамске манифестације попут ове веома важне у маркетиншком смислу, чиме се јача подршка женском предузетништву.

Последњи пут измењено понедељак, 19 септембар 2022 14:55

У организацији Регионалне развојне агенције Пчињског округа, у Врању је отворен Сајам женског иновационог предузетништва.

На сајму своје производе излажу предузетнице, њих 42, са територије целе Србије.

Поред предузетница из Врања, ту су и њихове колегинице из Владичиног Хана, Сурдулице, Бујановца, али и из Лебана, Беле Паланке, Пуковца, Крушевца, Крагујевца, Ниша и Београда.

Сврха оваквих скупова, поред промоције, је и размена информација у циљу међусобне сарадње, као и генерално јачање женског предузетничког духа.

„Ово је један од видова промоције и популаризације женског предузетништва, што је и циљ пројекта „Предузетништво – начин живота“, каже Снежана Недељковић из Регионалне развојне агенције Пчињског округа .

Сајам женског иновационог предузетништва биће отворен до недеље. 18. септембра.

Страна 1 од 118

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Први излазак након короне за кориснике Прихватилишта - Радио Телевизија Врање https://t.co/OV8ev7TBhR via… https://t.co/xirYtGEPbl
Бреме савременог новинарства - Радио Телевизија Врање https://t.co/h3uWqDQbOB via @tripplesworld https://t.co/ZJVB8CwQqg
Скупштина поставила Градског правобраниоца и два заменика - Радио Телевизија Врање https://t.co/KwVHxMXIpZ via… https://t.co/L6uD9Inzbp
Follow RTV Vranje on Twitter