Одштампајте ову страницу

Преминуо пацијент након скока кроз прозор собе на трећем спрату Интерног одељења

By РТВ септембар 22, 2018 0

Кобни догађај се десио синоћ око 22 сата. У саопштењу за јавност које је издало руководство Здравственог центра У Врању истичу да је и поред свих законом прописаних и предузетих медицинских мера пацијент на жалост преминуо у 23,15 часова. Надлежни органи су обавили увиђај. Није наложена обдукција због непостојања сумњивих околности и мртвозорник је написао умрлицу. У Здравственом центру у Врању су у току сви поступци које процедура захтева у оваквим случајевима. Сва тела као и Комисија за унутрашњи стручни надзор обавиће потребне анализе и извештаје доставити како Министарству здравља Републике Србије тако и свим надлежним органима и инститицајама како закон налаже.

Пацијент старости 60 година из места Равни дел (град Лесковац) примљен је на Интерно одељење Опште болнице Врање 20. септембра 2018. године са повредом на нози. Због поремећаја у крвној слици је задржан на одељењу. У току дана је пребачен на хирургију због превијања ране задобијене повредом где је добио епилептични напад, пао и повредио се у пределу главе. Организован је конзилијарни преглег лекара интернисте, неуролога и психијатра. Пацијенту је преписана одговарајућа терапија након чега је он заспао.

У петак, 21. септембра, пацијент је био видно узнемирен конфузан и у једном тренутку је побегао из Болнице. Дежурно медицинско особље је обавестило службенике Полиције и он је у пратњи полицајаца враћен на одељење.

Медицинско особље је у више наврата тог дана позивало родбину пацијента како би их обавестили о његовом здравственом стању. Током поподнева наставио је са истим узнемиравајућим понашањем због чега је дежурни лекар позвао психијатра. Психијатар је обавио разговор, прегледао пацијента, прописао терапију коју је пацијент примио и он се смирио. Након посете психијатра у 21,00 часова пацијент је кренуо да намешта кревет и припрема се за спавање у присуству дежурног медицинског особља и лекара са интерног одељења. Док је дежурни лекар у просторији преко пута обављао хитан пријем пацијенткиње са срчаним тегобама која је у амбуланту упућена а потом и  примљена у коронарну јединицу, пацијент је скочио кроз прозор болесничке собе на трећем спрату Интерног одељења о чему су дежурног лекара обавестили други пацијенти.

Пао је на кров бараке испод прозора и у том тренутку је био жив. Дежурни лекар са екипом је одмах сишао до пацијента, обавештена је Хитна помоћ и Полиција чије су се дежурне службе такође рекордно, за пар минута нашле на лицу места .

Након пада задобио је вишеструке повреде, политрауме и повреде главе. Пацијенту је указана потребна хитна лекарска помоћ, уз анестезиолошку екипу урађена је рендген дијагностика. У току дијагностике где су констатоване тешке, животно угрожавајуће повреде грудног коша, главе и трбуха са компликацијама, пацијент је престао да дише, интубиран је и примењене су све мере ургентне кардиопулмоналне реанимације.

Након смрти службеници Полиције су позвали телефоном родбину која се није јавила на упућене позиве.

Руководство Здравственог центра Врање, лекари и дежурно особље које је учествовало у лечењу и збрињавању преминулог пацијента изражавају искрено своје саучешће породици.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)