Лажно декларисана нафта откривена у две цистерне

Цариници су захваљујући интензивној размени информација са колегама из Македоније успели да спрече још један покушај лажног декларисања нафте у циљу избегавања плаћања дажбина на ту акцизну робу. Реч је о две цистерне у којима је уместо пријављене робе, откривено 53 тоне горива.

Прекршај је откривен у царинској испостави Лука Београд након успешно спроведене истраге и прикупљања свих доказа који говоре у прилог томе да се ради о злоупотреби и лажном представљању робе која се превози у цистернама.

У сарадњи са колегама из царинске администрације Македоније, службеници Одељења за царинске истраге Управе царина су прибавили фактуре за робу издате у тој земљи и утврдили да се оне не слажу са фактурама које су возачи приложили у Србији.

Узорак робе превожене у цистернама узет је још на граничном прелазу Прешево и до тренутка када су се цистерне појавиле у Луци Београд, узорци су већ били анализирани у овлашћеној лабораторији, чиме је доказано да се у камионима налази нафта.

Уместо да пријави да у цистернама превози нафту, увозник је пријавио ''кондензат природног гаса'' и ''маст добијену од нафте – уље за кочнице'' за које се при увозу не наплаћују дажбине карактеристичне за акцизну робу.

Погрешним декларисањем ради избегавања плаћања увозних дажбина на 53.000 литара нафте, колико се налазило у поменуте две цистерне, увозничка фирма из Србије би оштетила државни буџет за 5,5 милиона динара.

Захваљујући заједничком раду Пореске полиције, МУП и царине, а на основу информација добијених од царинске администрације Македоније и овај покушај злоупотребе је спречен, а против одговорног лица увозничке фирме поднета је кривична пријава.

Подсећамо да су почетком септембра цариници такође успели да спрече сличан покушај лажног декларисања преко 28 тона горива, чиме је осујећен покушај да се избегне плаћање предвиђених дажбина и оштети државни буџет за преко 2 милиона динара.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter