Савез самосталних синдиката подржао ЗУМ, Синдикат новинара и Крагујевачку иницијативу

Синдикат новинара Србије, Крагујевачка  иницијатива и Коалиција запослених у медијима постигли су споразум са Савезом самосталних синдиката Србије о заједничком деловању у преговорима о измени радног законодавства, као и приликом доношења  медијских закона.

 

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић примио је делегацију Синдиката новинара Србије, Крагујевачке иницијативе и Коалиције запослених у медијима. Представници ове три медијске организације истакли су актуелне проблеме у медијској делатности, пре свега у области предстојећег доношења сета медијских закона.

Орбовић је јасно подржао настојања ових удружења за измену нацрта медијских закона. Ради се о нацртима закона о јавном информисању, о електронским медијима и о јавним сервисима. Синдикат новинара Србије, Крагујевачка иницијатива и Коалиција ЗУМ  инсистирају да се доношењем сета медијских закона омогући локалним самоуправама да оснивају медије. Та могућност  већ постоји и озваничена је највишим правним актом ове земље, Уставом, као и Законом о главном граду. Такоће, то је и европски стандард, с обзиром на то да у свим земљама Европске уније постоје регионални и локални јавни сервиси. За своје захтеве три медијске организације имају и подршку Европске федерације новинара, чији је члан и Синдикат новинара Србије. У разговору са Орбовићем, медијске организације инсистирале су на транспарентности власништва и извора финансирања медија. То је захтев и Европског парламента.

Председник Савеза самосталних синдиката, Љубисав Орбовић предложио је да се сарадња интензивира и конкретизује, у циљу професионалног и објективног информисања грађана у свим срединама. Истовремено, Синдикат новинара Србије, Крагујевачка иницијатива и Коалиција запослених у медијима, као и синдикат Студија Б, подржали су активности Савеза самосталних синдиката у измени радног законодавства. Ради се о изменама закона о раду, приватизацији и стечају. Договорено је да ће представници ова три медијска удружења са Самосталним синдикатом учествовати у активностима које Самостални синдикат буде организовао поводом закона везаних за рад и радне односе.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 28 јануар 2014 12:52

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Градско веће - Радио Телевизија Врање https://t.co/cgpZ2jgcQB via @tripplesworld
Асфалтира се и улица Будисава Шошкића из комуналног програма за ову годину - Радио Телевизија Врање… https://t.co/vw8MYBmeot
Директорка ЗЦ: Добили смо 15 специјализација, да људи остану - Радио Телевизија Врање https://t.co/s8uOik0Yq0 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter