Одштампајте ову страницу

Откривена спомен плоча др Изабел Емсли Хатон

Заменик амбасадора Велике Британије у Србији  Дејвид МекФарлејн и градоначелник Мирољуб Стојчић у Медицинској школи у Врању  открили су  спомен плочу  Др Изабел Емсли Хатон по којој  ова образовна установа носи назив.

Била је ово прилика да се подсети на дело др Хатон, која је из Шкотске, након Солунског фронта дошла у Врање и  основала прву болницу.  Заменик Амбасадора Велике Британије састао се и са руководством града.

Са 11 доктора и 40 медицинских сестара такозване Енглеске болнице Др Хатон је успела да спасе неколико стотина Врањанаца, а од данас спомен плоча са њеним ликом биће на улазу средње Медицинске школе.

Ученици ове средње  школе говорили су о делу др Хатон, подсетивши да је са само 30 година од касарне у Врању, са малим бројем лекара направила болницу која је поклоњена граду.

Заменик енглеског амбасадора обишао је кабинете и учионице ове школе, а у у дворишту су са градоначелником Врања  засадили  дрво у знак сарадње Србије и Велике Британије.

МекФарлејн се данас састао и са руководством града где је водио разговоре о развоју ове средине, улагањима у инфраструктуру и образовање.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 24 октобар 2011 16:37