Одштампајте ову страницу

Обележена 99. годишњица Кумановске битке

Крај споменика на Зебрњаку, где су похрањене кости више стотина српских ратника, обележена је 99. годишњица Кумановске битке.

Комеморацији су присуствовали представници влада Србије и Македоније и амбасаде Србије. Указано је на значај кумановске битке за ослобођење народа Балкана и најављена обнова овог монументалног споменика за стоту годишњицу овог догађаја.

На пространом кумановском пољу 23. и 24. октобра 1912. године вођена је велика Кумановска битка. Извојевана је прва српска победа у Првом балканском рату и означила скори крај турске владавине на Балкану. Ту крај монументалног споменика, где су похрањене кости више стотина српских ратника, одржана је комеморација. Представници влада Србије и Македоније, амбасада Србије и Босне и Хрцеговине, министарства одбране и Војске Србије, општина Старо Нагоричане и општина Пчињског округа, као и делегације удружења потомака, бораца и друштвених организација и удружења положиле су венце и цвеће. Почаст је одала и делегација Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије до 1918. града Врања, која је организовала долазак стотину ученика врањских школа на ову манифестацију. Срби су платили огромну цену за своје историјске пропусте и грешке, поручено је на овом својеврсном сабору српског народа.

Истакнута је потреба пуне сарадње држава Србије и Македоније и народа, добросуседства и поштовања територијалног интегритета и суверенитета. Најављено је да ће следећа јубиларна 100-та годишњица Кумановске битке бити обележена заједничком обновом споменика од стране влада две државе. Пригодан уметнички програм извели су културно уметничко друштво Лола из Београда и глумци.

 

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 24 октобар 2011 15:02