Подршка младима - Данас је Међународни дан младих

Поводом 12.августа, Дана младих, Савет и Канцеларија за младе покренули су бројне активности. Једна од значајнијих је и  Кућица солидарности, коју су активисти средили и опремили намирницама. Ова кућица постављена је прошле године у сарадњи са невладиним сектором, а ове године сређена је и допуњена. Једина Кућица солидарности у Врању налази се у дворишту Центра за развој локалних услуга социјалне заштите.

*

Међународни дан младих обележава се 12. августа од 1999. године са циљем да се млади људи активно укључе у друштвени живот и буду равноправни учесници друштва. Тема овогодишњег Дана младих на глобалном нивоу ове године је ''Трансформација образовања.'' Поводом данашњег дана обратио се министар омладине и спорта Вања Удовичић који је истакао да су млади највреднији ресурс и капитал наше земље са својом енергијом, знањем и снагом. ''Желим да остварите снове  у својој земљи  и  да развијате потенцијале на личну и друштвену добробит а ми ћемо наставити да награђујемо ваш труд, знање и успехе.“, истакао је министар Удовичић.

*

Поводом Међународног дана младих, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања истиче да је континуирана подршка младима и унапређење њиховог положаја на тржишту рада један од приоритета рада Министарства. 

У претходном периоду забележен је тренд смањења учешћа младих на евиденцији незапослених, а Министарство ће наставити да пружа подршку младима, кроз мере које имају за циљ јачање мотивације за активно тражење посла и припрему за тржиште рада, као и мере стручног оспособљавања и запошљавања.

Унапређење положаја младих на тржишту рада представља један од кључних циљева Стратегије запошљaвања у Републици Србији за период од 2021. до 2026.  године, а у складу са тим стратешким документом предвиђене су и различите мере активне политике запошљавања.

У првој половини ове године мерама активне политике запошљавања обухваћено је  око 22.000 младих особа са евиденције Националне службе за запошљавање, од којих је 4.000 користило директну финансијску подршку.

Велика подршка државе укључивању младих на тржиште рада огледала се и у реализацији програма „Моја прва плата“, који је спроведен у два циклуса, у 2020. и у 2021. години, а који је у Бриселу добио међународно признање. У току прва два циклуса овог програма било је укључено око 18.000 младих. 

Имајући у виду одличне резултате у реализацији овог програма, будући да је након првог циклуса више од 42,2% корисника овог програма запослено и да се очекује да најмање 50% корисника буде запослено после завршетка другог круга.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања истиче да су у току завршне припреме за спровођење трећег круга програма „Моја прва плата“. 

У циљу унапређења положаја младих на тржишту рада, Република Србија је почела и рад на увођењу програма Гаранције за младе, који подразумева да млади добију квалитетну понуду за посао, наставак образовања, праксу или учење кроз рад у року од четири месеца од уласка у статус незапослености или напуштања, односно завршетка формалног образовања.

Влада Републике Србије основала је Координационо тело за израду и праћење спровођења Плана имплементације Гаранције за младе, а у току је рад на припреми Нацрта плана имплементације овог програма.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 12 август 2022 12:21

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Највећи Сајам запошавања до сада у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/bXVkLwXZ0c via @tripplesworld https://t.co/jBlqdyzN9y
У Врању дозвољена ванпијачна продаја - Радио Телевизија Врање https://t.co/nGBE4PhWwb via @tripplesworld https://t.co/mp6BARhUud
У част чувеном Врањанцу: Научна конференција посвећена Ђорђу Тасићу - Радио Телевизија Врање… https://t.co/wGnQTPWop0
Follow RTV Vranje on Twitter