Одштампајте ову страницу

Духовна академија у храму Свете Тројице

У оквиру ''Светосавске недеље'', културно просветне и духовне манифестациjе, у Саборном храму Свете Троjице одржана је Духовна академија. У име градског руководства академиjи су присуствовали градоначелник  Слободан Миленковић и заменица градоначелника Зорица Jовић са сарадницима.

Програм jе почео Светосавском химном и поjањем тропара, у извођењу сестринства манастира Свети Стефан. Након тога беседу jе одржао проф. др ђакон Ивица Чаировић, професор на Богословском факултету у Београду. 

 

''Као генерација ми смо добили ту част од Бога да смо рођени баш у раздобљу српске историје у коме можемо да посведочимо и прославимо велике јубилеје, осам векова самосталности и зрелости Српске православне цркве, затим стогодишњицу од обнове самосталности српске цркве после Првог светског рата и осам векова од беседе о правој вери којом је Свети Сава утро пут свима нама ка царству небеском. Био је то светосавски завет који и дан данас одзвања у свим храмовима, манастирима, учионицама, собама, пољима, њивама, свуда где има Срба, та беседа ће свакодневно звонити. Пре осам векова Свети Сава је започео  оно чега смо и ми данас сведоци, да Срби постану верни народ Христов, који има свој епископе и свештенике и који на српском језику проповедају Христово јеванђеље и већ вековима иду путем ка царству Божјем,'' беседио је Чаировић.  

 У програму  су учествовали  студенти теологиjе и свештеници, као и монахиње манастира Свети Стефан . 

 

 
Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 27 јануар 2022 12:03

Сродни чланци