Запошљавање Рома један од приоритета државе

На иницијативу председника Србије, владе и невладиних организација, пре свега покрета Опре Рома Србија, започет је још један од пројеката усмерен на инклузију Рома и Ромкиња у Републици Србији.

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је запошљавање Рома кључни проблем који наша држава мора решити, када је реч о приоритетима који се тичу положаја Рома, као и да је то у интересу целе Србије. Он је указао и на то да ће по том питању морати да се ради кроз већу едукацију, односно да је потребно да већи број младих Рома заврши средњу и високе школе, а да на другој страни, мора више да се уради на подстицању запошљавања Рома. Нагласио је да је за њега, као председника државе, важно да Роми раде, јер тиме држави значајно расте БДП. За државу, је, истакао је, изузетно важно да Роми буду у потпуности укључени у радни процес у нашој земљи.

"Роми данас представљају најмлађе становништво. Имамо много младих талентованих људи, уметника, научника, радника", нагласио је председник Вучић, најављујући да ће у јавној управи бити запослено 100 високообразованих Рома.

Сходно свим овим циљевима у оквиру пројекта покренута је иницијатива о запошљавању ромског становништва у јединицама локалне самоуправе.

,,Посао за Роме – Напредак за Врање’’ назив је под којим ће се одвијати реализација пројекта у нашем граду. Тим поводом државни секретар Стеван Глигорин разговарао је са градоначелником Врања др Слободаном Миленковићем и његовим сарадницима, градским већницима Данијелом Милосављевић, Дејаном Ивановићем и Бојаном Костићем.

Како се чуло на састанку већ су предузети први кораци у реализацији пројекта. Састављена је листа дефицитарних занимања и послодаваца који имају потребу за радном снагом, као и који су то критеријуми које кандидати треба да задовоље да би могли да обављају те послове. По речима градоначелника др Слободана Миленковића, град Врање је и до сада кроз Локални акциони план за запошљавање континуирано радио на економском и социјалном  оснаживању ромске националне мањине.

,,Овај програм и иницијатива председника Републике Србије од великог су значаја за социјално угрожене припаднике ромске националне мањине, тим пре јер пружа могућност квалификација и докфалификација кандидата. Такође, за све који су вредни и спремни да се усавршавају представљаће загарантован посао на дужи временски период’’, рекао је градоначелник Миленковић.

Државни секретар Стеван Глигорин истакао је да је уз Врање још девет локалних самоуправа обухваћено овим програмом, те да ће припадници ромске националне мањине бити захвални што ће им се пружити шанса за запошљење. На састанку су такође договорени следећи кораци у реализацији пројекта, као и које су обавезе локлане самоуправе , а које ресорног министарства и самог државног секретара Глигорина.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter