Коло српских сестара ''Снага доброте''

Коло срспких сестара у Врању ове године спроводи значајан пројекат – акцију под називом „Снага доброте“.

У јуну смо организовале први део те акције. Пригодним новчаним износом наградиле смо пет матуранткиња које су се својим радом и понашањем  истакле у току школовања.

Други део акције организовале смо током октобра. У сарадњи са директорима и предметним професорима, спровеле смо литерарни конкурс на тему „Снага доброте“. Радове су писали ученици треће и четврте године средњих школа.

Предметни професори селектовали су 14 радова и послали на адресу Кола српских сестара. 

Стручна Комисија, у саставу Ана Митић Стошић, професорка српског језика и песникиња, Сузана Петровић виши архивиста Историјског архива и Љубица Здравковић Џонов, новинарка и чланица КСС, једногласно је одабрала 6 најбољих радова.

Резултати конкурса „Снага доброте“ су следећи ( поређани су по азбучном реду):

  • Анастасија Поповић, Медицинска школа
  • Вук Тасић, Гимназија
  • Ива Младеновић, Техничка школа
  • Јован Ристић,Економска школа
  • Милица Милошевић, Медицинска школа
  • Сара Спасић, Гимназија

Ауторе шест најбољих радова Коло српских сестара наградило је ваучером у износу од 5.000 динара, на пригодној свечаности поводом крсне славе Свете Петке.

У образложењу, чланице Комисије наводе да су ''сви  пристигли радови надахнуто и оригинално написани и инспиративно говоре о племенитој теми снаге доброте. Средњошколци су дорасли овој теми, што се види по примерима који су узимани приликом промишљања.

Поред стилског богатства којим одишу награђени радови, темељитости у разматрању теме, целовитости изражавања како у појединим сегментима тако и у целини рада, очигледна је и зрелост у поимању доброте, што се види из датих примера. Највећа лепота радова је у схватању доброте као врхунске вредности човековог живота, у њеној снази да промени свет, у њеним дугорочним последицама у животу сваког од нас којом треба пркосити тамној страни живота, као и у томе да нас једино доброта чини вредним и бесмртним“.

Коло српских сестара изражава огромну захвалност средњошколцима који тако пажљиво промишљају о људској доброти, њиховим професоркама које су их мотивисале да учествују на конкурсу, као и директорима средњих школа у Врању који увек имају разумевања и воље да нам изађу у сусрет.

Највећу захвалност, Коло српских сестара дугује Граду Врању. Ове године локална самоуправа подржала је предлог нашег пројекта под називом „Снага доброте“ у износу од 100.000 динара, уз срдачан поздрав саопштење потписује председница Кола српских сестара докторка Горадана Ђорђевић.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Министар Стефановић наградио Врањанца, војног полицајца Пенићa - Радио Телевизија Врање https://t.co/O7MUEJXpA6 via… https://t.co/Z2TUmTkedy
У сусрет Дану младих – Будимо солидарни - Радио Телевизија Врање https://t.co/c2Ey6b38nE via @tripplesworld https://t.co/gvrDoHSIUL
И даље расте број ковид позитивних у округу - Радио Телевизија Врање https://t.co/13c47GInsy via @tripplesworld https://t.co/i9mcbBv9D8
Follow RTV Vranje on Twitter