Поводом Европске недеље урбане мобилности организовано такмичење ролераша и бициклиста

Поводом Европске недеље урбане мобилности и дана без аутомобила, локална самоуправа у сарадњи са Саветом за безбедност саобраћаја града Врања организовала је такмичење ролераша и бициклиста, који су награђени заштитном опремом.

У акцији су учествовала деца прешколске установе „Наше дете“ и школарци основних школа са територије града. Тим поводом деца су добила кациге, прслуке и заштитну опрему.

Основна идеја је била да укажемо на здравији начи живота односно да, поред саобраћајних моторних возила, користимо и алтернативна средства превоза, као што су бицикл и возила на електрични погон, како би удаљили саобраћај из центра града, појачали бициклистички саобраћај и смањили загађеност у самом центру али и на периферији,'' каже помоћник градоначелника Марјан Станковић.

По речима Станковића, на територији Србије 50 градова је ушло у програм урбане мобилности, а челници града планирају да израде план урбане мобилности, којим ће конкурисати у републици и у еворпским организацијама за одређене фондове.

„Град Врање је ове године формирао тим, који ће већ следеће године изаћи са неким планом са којим ћемо покушати да саобраћај удаљимо из центра града, како би се користио углавном пешачки саобраћај, као и средства јавног превоза, односно такси возила и аутобуси“ каже Станковић.

Циљ акције је побољшање безбедности, пре свега деце, у саобраћају. Нажалост, у последњих пет година на територији града погинуло је деветоро деце пешака, каже Ивица Ристић из Савета за безбедност саобраћаја и истиче податак да је од почетка године у Србији погинуло шесторо деце, од тога четворо на пешачком прелазу.

“Морамо да ширимо свест, не само код деце и код возача, већ и код родитеља, како би мало више едуковали децу око безбедности саобраћаја. Подаци за град Врање, што се тиче поштовања прописа су катастрофални. Само 40 посто деце прелази улицу на пешачки прелаз. Ми смо радили неко истраживање пре пар година: 67 посто родитеља заједно са децом неправилно је прелазило улицу, што су поражавајући резултати. Ако се сви заједно не укључимо у овај проблем, ми никада нећемо доћи до националне стратегије и до нашег циља да имамо нулто страдање деце у саобраћају,“ каже Ристић.

Ова акција је само још један мали корак у побољшању безбедности саобраћаја.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 22 септембар 2021 13:34

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Обавезно уклањање снега и леда испред објеката - Радио Телевизија Врање https://t.co/Gx4gEl1SKZ via @tripplesworld https://t.co/5yYNHgqghe
Нови дом вечерас продужава грејање, а ујутру почиње раније, већ од 4:30 - Радио Телевизија Врање… https://t.co/zIDWAvTNVY
Познати добитници награда ''Свети Сава'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/t9yc62SzDn via @tripplesworld https://t.co/rCmNUxyrUw
Follow RTV Vranje on Twitter