Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе

Град Врање добитник је награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе ,,Партнер Европске недеље локалне демократије 2020”.

Награда је додељена јединицама локалне самоуправе које су својим активностима у оквиру Европске недеље показале посебну посвећеност подизању свести грађана на тему локалне демократије, а нарочито овогодишњој теми ,,Локална демократија: изградња поверења".

Због епидемијске ситуације, одржана је онлajн додела награда у склопу онлajн Годишњег састанка националних координатора ЕНЛД, којој су у име градског руководства присуствовали Зорица Јовић, заменица градоначелника и Бојан Костић градски већник са сарадницима. Том приликом, Зорица Јовић, заменица градоначелника истакла је да је једна од кључних активности града Врања у оквиру ЕНЛД била припрема Плана развоја града Врања за период 2021-2030. уз учешће грађана.

,,У оквиру Европске недеље локалне демократије, Град Врање организовао је низ активности у циљу промовисања учешћа грађана на локалном нивоу у доношењу важних одлука од значаја за друштвену заједницу. Промовисан је рад градске власти, комуникација са заштитиником грађана, одборницима и другим локалним званичницима. Такође, спроведена је анкета са грађанима, који су могли да дају предлоге за реализацију пројекта од значаја за наш град. Одржано је и више едукативних и интерактивних радионица, попут упознавања представника ђачких парламента средњих школа са прописима у креирању градског буџета и локалним финансијама, али и њиховог активног учешћа у смислу симулације креирања буџета на основу њихових идеја. Ова награда подстрек нам је у наредном периоду будемо још бољи и и креативнији у промовисању демократских вредности на локалном нивоу и анимирању грађана за активно учествовање у доношењу свих важних одлука за локалну средину. На тај начин стварају се услови за даљи развој и унапређење нашег града у свим областима”, рекла је овом приликом заменица градоначелника. 

Европска недеља локалне демократије (ЕНЛД) је годишњи европски догађај, који се у координацији Конгреса локалних и регионалних власти одржава сваког октобра у циљу обележавања доношења Европске повеље о локалној самоуправи. Локалне власти из свих 47 држава чланица Савета Европе и њихова удружења позвани су да региструју и организују јавне догађаје како би промовисали и подстакли демократско учешће на локалном нивоу. Стална конференција градова и општина је национални координатор Европске недеље локалне демократије.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У последња два дана вакцинисано још 1000 Врањанаца - Радио Телевизија Врање https://t.co/S5dj9RVJJM via… https://t.co/lzMsFHbNTK
45 новозаражених у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/dkOZdmmoG1 via @tripplesworld https://t.co/85DRwi2PiP
Вакцинисани корисници Народне кухиње - Радио Телевизија Врање https://t.co/AiUaxAisAs via @tripplesworld https://t.co/F9vc58nu52
Follow RTV Vranje on Twitter