Фабрика отпадних вода почиње са пробним радом за два и по месеца

Фабрика за пречишћавање отпадних вода биће пуштена у пробни рад за два и по месеца, рекао је градоначелник приликом обиласка радова са представницима Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и представницима КФВ банке.

Градоначелник, представници министарства и КФВ банке,  обишли су радове на изградњи Фабрике за пречишћавање отпадних вода.

Очекује се да ће радови бити приведени крају за два и по месеца и да ће тада фабрика бити пуштена у пробни рад, чуло се приликом обиласка. Уследио је састанак на коме је било речи о даљим фазама, али и о будућим пројектима на којима ће Град сарађивати са КФВ банком.

''Ово је изузетно значајан капитални пројекат који град Врање, заједно са Министарством грађевине, Владом Републике Србије и КФВ банком реализује. Тиме ће град заокружити комуналну инфраструктуру, у погледу отпадних вода. У наредном периоду планирамо такође да са КФВ банком реализујемо значајне пројекте, а то је, пре свега, проширење регионалне депоније Метерис , каже Слободан Миленковић, градоначелник.

Градоначелник је подсетио и да је завршена реконструкција и замена азбестних и водоводних цеви, као и изградња паралеленог цевовода од бране Првонек до Фабрике за пречишћавање пијаће воде.

Један од главних стубова сарадње са КФВ банком је подршка одрживом и по животну средину безбедном водоснабдевању и третману сакупљања отпадних вода, наглашавају инвеститори.

''Кровни принцип немачке развојне сарадње јесте помоћ Републици Србији да спроводи зелену агенду, да постане зеленија, али и да се приближи чланству у Европској унији и кроз овакве пројекте тај циљ постаје све ближи. Овај пројекат овде је експлицитан пример тога како када радимо заједно на заједничким циљевима можемо да постигнемо много, каже Кристијан Шилинг, директор немачке развоне сарадње у амбасади Немачке.

''У претходној сарадњи подржали смо град Врање у решавању питања водоснабдевања кроз сличан програм овоме у износу од више од 5 милиона евра. Посебно смо задовољни што смо после тога били у прилици да кроз овај пројекат који се спроводи подржимо Врање и у решавању проблема који се тичу комуналне инфраструктуре. Сигурни смо да ће ово постројење бити на корист свим грађанима, али и показни пример за целу земљу, с обзиром да се ради о модерном постројењу које користи модерне иновативне технологије као што је коришћење биогаса који ће омогућити уштеде у електричној енергији, јер се ради о зеленом иновативном приступу, '' река је Рудигер Хартман, директор канцеларије КФВ у Београду.

Укупна вредност Фабрике за пречишћавање отпадних вода износи 11, 7 милиона евра, док је вредност укупног система, заједно са колекторима 16,2 милиона евра.

Пројекат се реализује уз помоћ и подршку Владе Србије и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а финансира путем грантова КФВ банке.

 

 

 

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено уторак, 23 фебруар 2021 15:40

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У последња два дана вакцинисано још 1000 Врањанаца - Радио Телевизија Врање https://t.co/S5dj9RVJJM via… https://t.co/lzMsFHbNTK
45 новозаражених у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/dkOZdmmoG1 via @tripplesworld https://t.co/85DRwi2PiP
Вакцинисани корисници Народне кухиње - Радио Телевизија Врање https://t.co/AiUaxAisAs via @tripplesworld https://t.co/F9vc58nu52
Follow RTV Vranje on Twitter