Градоначелник о урбанистичком пројекту Центар изврсности у насељу Ћошка

На пролеће 2022.године требало би да се почне са радовима на изградњи Центра изврсности у насељу Ћошка који ће се простирати на око 10 хиљада метра квадратних. Ова година је планирана за припреме и израду комплетне пројектне документације, каже градоначелник Слободан Миленковић. Он истиче да ће Град овим пројектом добити много јер се ради о научно-образовном центру са акцентом на природне науке.

У Србији већ постоје два Центра изврсности, у Тршићу и близу Костолца, тако да ће Врање бити трећи научно-образовни центар који је замишљен као додатни вид образовања где ће своје место наћи надарени ученици из области природних наука, каже градоначелник Слободан Миленковић.

-Образовање и стицање знања је основа и нешто што представља будућност. Ово је један од начина да задржимо младе у нашем граду и циљ нам је да сви они који упишу факултете имају тежњу да се након завршетка студија врате овде. Ово ће бити основна база за развој, не само науке са нагласком на хемију, математику, физику и астрономију већ и привреду кроз различите иновације које ће се развијати у оквиру  Центра изврсности. Врање ће добити јако леп и значајан објекат који ће свима користити, првенствено ученицима. Суштина ових објеката је у самоодрживости. У наредном периоду желимо да кроз различите комерцијалне садржаји имамо и комерцијални ефекат али да кроз ту самоодрживост имамо и виши циљ, а то је унапређење знања, наглашава Миленковић.

Пројектом је обезбеђен довољан број кабинета, учионица, сала, смештајних јединица за потребе организовања великог броја различитих програма у облику курсева, семинара, научних кампова, радионица, најчешће у трајању од више дана у току целе календарске године, додаје Миленковић.

-Предвиђени су пролећни семинари који ће се одржавати априла и маја, а главне теме семинара односе се на проблеме поставке у спровођењу експеримената, технике обраде и презентацији резултата. Летњи научни кампови одржаваће се јула и августа, а биће и јесењих кампова. За студенте су предвиђени курсеви, радионице, практични програми, конференције. Такође, у плану су програми за наставника намењених иновацији знања. Планиране су учионице на отвореном, као и спа центар са отвореним и затвореним базеном, појашњава градоначелник.  

Центар изврсности имаће 10 функционалних јединица: едукативну зону, административни део, конференцијску, смештајну и ресторанску зону, техничко-економски део, спортско-рекреативну и забавно-рекреативну зону, паркинг простор и зеленило.

 

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено понедељак, 22 фебруар 2021 15:12

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У последња два дана вакцинисано још 1000 Врањанаца - Радио Телевизија Врање https://t.co/S5dj9RVJJM via… https://t.co/lzMsFHbNTK
45 новозаражених у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/dkOZdmmoG1 via @tripplesworld https://t.co/85DRwi2PiP
Вакцинисани корисници Народне кухиње - Радио Телевизија Врање https://t.co/AiUaxAisAs via @tripplesworld https://t.co/F9vc58nu52
Follow RTV Vranje on Twitter