Како се прави буџет- обука за младе Врањанце

У оквиру еропске недеље  локалне демократије и службе буџета у Врању је  организована  обука за младе парламентарце средњих школа. Тема обуке је локални буџет, како се пуни градска каса, на којим расходима се троши новац, правна основа и начин укључивања омладине у процесу доношења буџета.

Младим парламентарцима  добродошлицу су пожелели градоначелник Врања, Слободан Миленковић и градски већник за финансије Бојан Костић. Буџет је најважнији документ за сваку локалну самоуправу, па је упознавање младих са процесом његовог доношења, од великог значаја, јер је свака нова идеја добродошла.

Заиста ми је драго да су се млади људи окупили, пре свега заинтересовали да креирају буџет граду и да се укључе у тај вид друштвеног живота, јер нам је њихово мишљење веома,веома битно. Да планирамо све што они хоће и да их полако на тај начин уводимо, како се креира политика, како се креира буџет и да они узму активно учешће у свему томе.Њихово мишљење нам је веома значајно и зато смо се данас окупили да сагледамо све њихове захтеве и да заједнички дођемо до решења, рекао је градоначелник Слободан Миленковић.

Радионици су присуствовали парламентарци Гимазије, Економске и Медицинске школе. Били су у прилици да кажу своје мишљење о овој теми, питају оно што их занима и упуте предлоге.  Са тајнама буџета упознао их је градски већник Бојан Костић.

-Они су заиста показали велико интересовање,висок ниво информисаности о раду локалне самоуправе. Било је право задовољство слушати њихова питања, наравно веома је одговорно и тешко одговорити јер морамо бити искрени према њима и говорити да није све бајно и супер, казао је Костић.

-За њих смо припремили онлајн анкету,један буџетски симулатор, где би они на основу заиста реалних параметара у буџету могли да направе свако на свој начин предлог локалног буџета. Да то представе градоначелнику и мени и да чујемо њихов глас,да чујемо глас омладине,ипак све ово што се ради у овом граду се ради да би омладина остала у граду,да побољшамо њихов статус и наравно ја бих био срећан када би се добар број њихових захтева укњучио у буџет за наредну годину, објашњава већник.

Млади најбоље могу да препознају своје потребе и проблеме, истакла је ученица Емилија Миленковић. Учешћем у овим активностима желели су да покажу да их занима све што се дешава у гради и што би могло да унапреди квалитет њиховог живота.

- Ми смо пре свега хтели да променимо слику младих у друштву и медијима, јер се често представља како су млади углавном пасивни да их не интересују ствари које се односе на њих саме као и град и грађане, истиче Емилија.

- Конкретно у овој активности, кроз представљање нашег предлога буџета хтели смо да  унапредимо положај младих у нашем граду.Предложићемо да се одвоје одређена средства за удружења младих

Ослушкивање потреба грађана као и младих биће приоритет градског руководства и у наредном периоду, порука је са радионице. Па је сасвим сигурно да ће оваквих разговора  бити и у будућности.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 22 октобар 2020 16:28

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5qrMRb0Jri
Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Follow RTV Vranje on Twitter