Наша срамота. Комрад рашчишћава дивљу депонију на прилазу Марковом Kалету

Дивља депонија у подножју културно-историјског споменика Марково кале, настала је само захваљујући несавесном понашању наших суграђана. На захтев града, запослени у Комраду почели су са рашчишћавањем овог простора и кажу да ће морати да избаце и до 5 камиона смећа.

Археолози, грађани и ретки туристи нису могли да приђу до једног од најзначајнијих културно-историјских споменика на ободу града, Марковог Kалета, јер је пут прекрила дивља депонија.

"Према речима археолога ту се налази материјал из бронзаног доба, преко византијског периода, па све до средњег века. Прилаз до споменика је био у ужасном стању, сада је делимично очишћено и из тих разлога ми смо ангажовали јавно комунално предузеће Комрад, како би добили нормални амбијент, где би могли да бораве љубитељи природе. Апелујем на наше суграђане, да се одговорно понашају према оваквим споменицима, јер су значајни не само за нас, већ и за будуће генерације", каже Изабела Савић, градска већница.

Примере очуваних и посећених тврђава имамо у целој Србији, довољно је погледати Нишку, истиче већница. Ми имамо атракцију и треба само да је чувамо.

"Овде можете видети све и свашта, од комуналног преко грађевинског отпада, до угинулих животиња. Ово је лоша слика коју не треба да шаљемо у свет. Лепо је место и морамо му поклонити пажњу. Ово је прва акција, уклањање комуналног отпада. Кренули смо јутрос од 7 сати и наставићемо Сутра ћемо косити траву и жбуње. Наша је препорука, да нас наши суграђани који имају било какав комунални отпад позову и ми ћемо доћи и то избацити", каже директор Комрада Зоран Димитријевић.

Директор Димитријевић истиче да су најпре морали да очисте и прошире пут, како би уопште почели да раде. Но трајно решење, да би се ово место заштитило је у нашој свести. Ипак у будућности се планира постављање физичке баријере на прилазу, јер је рампа која је постојала уништена.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 22 октобар 2020 15:51

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5qrMRb0Jri
Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Follow RTV Vranje on Twitter