Зоран Величковић: Друштву судија Србије - отворили сте Пандорину кутију

У одговору Друштву судија Србије, директор РТВ Врање Зоран Величковић каже:

Драго ми је што је, додуше са закашњењем, ипак стигла реакција Друштва судија Србије, удружења које се, ничим изазвано, препознало и легитимисало поводом мог јавног наступа. Жалосно је што своје саопштење нису проследили мени и РТВ Врању, а тиче се искључиво нас, већ прве информације добијам из неких других гласила. Овом приликом, још једном подсећам, иако сам то већ рекао у претходном јавном наступу, моје речи се не односе на све судије, а по најмање на правосудни систем, већ само на оне који су се препознали. А ако нису, помоћи ћемо им нашим даљим објавама и истраживањем, стоји у одговору Величковића.

Користим прилику да се јавно извиним свим часним, поштеним, одговорним судијама, професионалцима за које мислим да су у већини, јер се моје речи не односе на њих.

Елем, овај мој јавни наступ и сви следећи имају за циљ да укажу на врло осетљив друштвени проблем двоструких аршина, злоупотребе права и спреге последње реформе правосуђа, бивших политичара и такозваних независних медија, те ме радује кад видим ко је све пренео саопштење Друштва судија Србије. А пренели смо га и ми, иако нам га нисте послали. Но кренимо редом:

Кажете непримерене и противправне изјаве директора РТВ Врање од 15.10.2020. године у делу у коме је, незадовољан конкретном судском одлуком, на омаловажавајући начин коментарисао рад судија у Врању. Апсолутно сте у праву. И по мојим вредносним критеријумима, моја изјава је непримерена уз коришћење вокабулара који није својствен ни мени ни РТВ Врању. Због таквих речи и вокабулара поднео сам приватну кривичну тужбу, да ме заштитите од таквих писанија о мени и мом приватном предузећу дужи низ година, али уместо судске заштите добио сам пресуду која озакоњује писање ноторних лажи, увреда и клевета у медијима, на чему сам вам захвалан. Тиме сте отворили Пандорину кутију и омогућили да сви ми, а не само одабрани, можемо да се користимо тим истим средствима и стилом у медијима. Ви сте својом пресудом рекли да је то дозвољено и да није кривично дело. Па ако није, када се годинама користи против мене, власника приватног бизниса који је угрожен, а не неког ко обавља јавну функцију као и других часних и поштених грађана, што би онда поједине судије које обављају врло одговорну и осетљиву јавну функцију, биле изузетак?

Будите сигурни да својим деловањем нећу угрозити независност и самосталност судске власти, али ћу и даље о неким скандалозним пресудама појединих судија користити речи и стил писања против којих сам истински, али сте, подсећам, ви рекли да је у реду тако се изражавати. Из бројних реакција видим да је делотворно и изазива гнев кад заболи.

Из вашег саопштења не разумем следеће: Како то настављам са праксом вређања и омаловажавања судија када је то било први пут да се на такав начин обраћам јавности? Ипак сте у праву, тек ћу. Или сте можда мислили на медиј који сам тужио, који није штедео ни судије ни правосудни систем у многим ранијим објавама? Међутим, нешто се не сећам да сте и онда реаговали. Али ако је ово само закаснела реакција која се односи и на њих, онда вас подржавам. Никад није касно за исправљање личних пропуста.

Није ми јасно ни како сам то угрозио независност и самосталност судија, ако током процеса нисам ни јавно ни приватно коментарисао судски процес, док је друга страна у свом медију преносила детаље у току самог процеса? Огласио сам се тек по одлучивању у другостепеном поступку, а судску пресуду ћу тек коментарисати из свих аспеката, те се надам да ми то право нећете ускратити.

Што се тиче неповерења грађана у судску власт, она може бити само последица оваквих срамних пресуда, а хвала вам на идеји „врло радо ћемо позвати наше слушаоце и гледаоце да својим личним примерима поткрепе тренутно стање у правосуђу“.

Са великим задовољством придружујем се вашем позиву Високом савету судства да овим поводом реагује у складу са својим уставним овлашћењима у циљу обезбеђивања поштовања правног система и заштите угледа Републике Србије и независности судија и судства и у томе ће имати моју пуну подршку и свих мојих медија, али не и подршку за рад нечасних судија и озакоњење срамних, да срамније не могу бити, пресуде таквих судија.

И на крају да вас подсетим и замолим, да имате у виду и да је слобода медија и изражавања нашом правном нормом загарантована за све. Или грешим? Можда је она, ипак само привилегија одабраних и заштићених?

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 20 октобар 2020 17:20

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5qrMRb0Jri
Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Follow RTV Vranje on Twitter