Ивановић: И у доба короне Град брине о Ромима и о особама са инвалидитетом

Дејан Ивановић , градски већник задужен за националне мањине, етничке заједнице и невладине организације каже да се у условима када влада коронавирус Град Врање труди да припадницима ромске националне мањине и особама са инвалидитетом помогне и олакша живот у складу са финансијским могућностима. Организоване су акције помоћи угроженим породицама, а у плану је и отварање Канцеларије ромског културног центра.

Многе идеје и активности које су биле испланиране почетком године пореметила је корона и ставила их у други план. Акценат је на чувању здравља грађана и спречавање ширења вируса.

-До сада нисмо имали назнака да су у претходном периоду припадници ромске националне мањине и особе са посебним потребама у већој мери оболевали од короне. Они су сами свесни да треба да поштују епидемиолошке мере и углавном се придржавају препорука Кризног штаба и за сада је ситуација под контролом, рекао је  Ивановић гостујући на нашој Телевизији.

У претходном периоду биле су организоване акције помоћи угроженим породицама ромске националности која им је у доба короне итекако значила, каже Ивановић.

-Без обзира што корона хара, ми смо организовали поделу пакета за храну, личну хигијену, школског прибора, заштитне опреме. Пакети су подељени најугроженијим ромским породицама. На седници Градског већа формиран је мобилни тим за оснаживање припадника ромске националне мањине. Сврха је повезивање између институција локалне самоуправе и припадника ромске националне мањине. Када је реч о особама са инвалидитетом , Град је суфансијер на њиховим пројектима и сва средства која су испланирана почетком године су исплаћена, објашњава већник.

Ускоро би требало да почне са радом Канцеларија ромског културног центра чија ће улога бити  очување и неговање  језика, традиције и културе као и у решавању проблема са којима се сусрећу припадници ромске националне мањине.

Што се тиче особа са инвалидитетом Град Врање припрема акцију која ће бити реализована у сарадњи са Здравственим центром  у наредном периоду. Ради се о организовању здравствених прегледа особа са инвалидитетом, ту се првенствено мисли на гинеколошке, стоматолошке и остале прегледе.

Када је реч о статистичким подацима  пописа из 2011.године на подручју Града Врања има око 5.700  припадника ромске националне мањине,  што је око 5% укупног становништва Града. Што се тиче особа са инвалидитетом, има их око 2000 на територији Врања.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 19 октобар 2020 13:22

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У последња два дана вакцинисано још 1000 Врањанаца - Радио Телевизија Врање https://t.co/S5dj9RVJJM via… https://t.co/lzMsFHbNTK
45 новозаражених у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/dkOZdmmoG1 via @tripplesworld https://t.co/85DRwi2PiP
Вакцинисани корисници Народне кухиње - Радио Телевизија Врање https://t.co/AiUaxAisAs via @tripplesworld https://t.co/F9vc58nu52
Follow RTV Vranje on Twitter