Саопштење Тима за развој и интеграцију

У нашу рекацију данас је стигао мејл следеће садржине: Поштовани, када би у вашем случају то имало смисла, ми би се позвали на закон, да сте дужни да објавите и наше писање, јер сте већ извештавали о нама. Али, будући да сматрамо да то нема никаквог смисла, остављамо вашој слободној вољи да ли ћете ово објавити или нећете.  У потпису је Саша Стојковић главни и одговорни уредник портала Инфо врањске.

Саша Стојковић би се вероватно позвао на закон кад би тај закон знао и поштовао, иако је преко својих истомишљеника и сам учествовао у његовом доношењу. Порука нам није јасна, да ли жели да се саопшење објави или не, али поштујући, пре свега новинарски кодекс, сматрамо да уколико смо већ пренели саопштење у коме се они помињу, да је професионално да се чује и друга страна и зато њихово саопштење преносимо у целини:

„Тим за развој и интеграције, као оснивач инфоврањске.рс, изражава велику забринутост за сам опстанак медија, али и физичку безбедност чланова редакције, а поводом најновијих напада на Инфо Врањске и нашег новинара Славомира Kостића.

Извесни ФK Минералац из Врањске Бање, на крилима своје напредњачке везе са Славишом Булатовићем, очигледно господарем те мале вароши, издао је саопштење у коме се Инфо Врањске називају „антисрпски“ и „антидржавни“ медиј, а сам Kостић назван је „дежурним идиотом“ и „пацовом“. Врхунац примитивизма и бешчашћа уследио је у недељу, када се на игралишту у Бањи појавио тарнспарент на црном платну на коме пише «Kостићу смеће, Минералац ти никада рекет плаћати неће».

Овакав речник не сме никако да изненади, јер је недавно уредник портала Саша Стојковић био „свиња“, „свињогојство“, „глодар“, и то у саопштењу најважније странке ове земље. Инфо Врањске се не плаше ни СНС-а, нити њихових сателита, али изражавају озбиљну забринутост за свој физички интегритет.

По овим питањима надлежни суд ће свакако рећи своје, али Тим за развој и интеграције јавно тражи да се о читавом случају изјасни и СНС, и њихови лидери, и друге партије, опозиционе и позиционе, али и локални обудсман, НГО сектор, и, на крају, Тужилаштво и полиција.

Ако овај град и најважнији друштени фактори сматрају, као што то сматрају РТВ Врање и Врањска плус, да је овде реч о нормалном начину јавне комуникације, онда ништа, све је у реду, стим што редакција задржава право да се брани, на све могуће начине.

Али, државни органи имају обавезу да одржавају ред и поредак, за то примају плату и то морају да раде. Ово, наиме, још није Дивљи запад, где се пиштољима са кука решавају све недоумице.

Или, ипак, јесте?

Овакво понашање појединих друштвених чинилаца изазива страх и забринутост, а ако изостане и реакција надлежних, онда су сви показатељи да државе заправо и нема, него да је она претворена у голу силу помахниталих партијских појединаца који и не постоје као засебни ентитети, него су део већег организма који покрива све њихове мане, неспособности и лудости.

Зато, Тим за развој тражи хитну реакцију надлежних, и овим путем их позива да без одлагања реагују на овакве бестијалне нападе, да после не би било касно“.

Саша Стојковић,

председник УО Тима за развој и интеграције и

гл. о одг. уредник Инфо Врањских

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld