Дан без аутомобила: Очување животне средине као приоритет

Град Врање традиционално учествује у акцији „Дан без аутомобила“, која се одржава сваке године у септембру као део „Европске недеље мобилности“. Тим поводом, овог јутра, градоначелник, али и остали руководиоци нашег града, дошли су на посао пешице.

„Европска недеља мобилности“ и ове године има за циљ да укаже на проблем загађења ваздуха у градским срединама, те да промовише здравије стилове живота са акцентом на замени аутомобила и осталих моторних возила бициклом или тротинетом, али и пешачењем. Колико је важно да се развија колективна еколошка свест, али и да је сваки мали допринос значајан, показао је данас градоначелник Слободан Миленковић са својим сарадницима. Они су до свог радног места дошли пешице!

„Локална самоуправа подржава „Дан без аутомобила“, тиме даје свој допринос једној генерално урбаној мобилности, а на тај начин индиректно и смањењу аерозагађења. Наш град ипак није тако велики да морамо на сваку тачку да одемо моторним возилом, можемо све то да радимо и другим превозним средствима или пак пешке. Позивам наше суграђане, гледајући глобалну ситуацију и аерозагађење, да и они дају допринос свему овоме, тиме што ће више користити друга превозна средства, а не само она која користе фосилна горива“, поручио је градоначелник.

Са њим је сагласан и председник Скупштине града, Дејан Тричковић, који сматра да су, поред заштите животне средине, пешачење и вожња бицикла важни и за очување здравља популације:

„У сусрет „Дану без аутомобила“ дајемо данас свој скроман допринос како би указали на подизање свести о важности заштите животне средине, борбе против загађења и на крају, подизање свести и о физичкој актиности свих нас. Превише времена проводимо у аутомобилима. Пожељно је да се та физичка активност појача, да смањимо коришћење аутомобила и на тај начин смањимо и потрошњу фосилних горива, чувамо животну средину. Добро је што наука иде у правцу развијања других извора енергије, имамо све више аутомобила на електрични погон, што ће у перспективи заштити планету“.

Заменица градоначелника, Зорица Јовић, такође и подржала ову акцију и позвала суграђане да учине исто:

„Руководство града Врања придружило се је тој акцији у циљу смањења загађености нашег окружења - нашег града, повећања заштите животне средине и ето, можда је боље што смо ми данас обележили па тим поводом позивамо наше суграђане, ако не данас, да нам се сутра придруже у пешачењу“.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 21 септембар 2020 19:20

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5qrMRb0Jri
Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Follow RTV Vranje on Twitter