“Ко ради, не боји се глади” каже наш народ. Светомир Станисављевић  од кад зна за себе ради. И то га одржава у животу. Има 80 година и енергију на којој би му многи позавидели. Један је од малобројних мештана села Врбово у општини Владичин Хан који се још увек бави сточарством. Тренутно има 5 грла говеда.

Породица Станисављевић од памтивека се бави сточарством. Светомир Станисављевић каже да је било логично да настави са послом којим се бавио и његов отац. И ако је на прагу 9 деценије живота сам води рачуна о 5 грла говеда и теладима. Око припрема хране помажу му и остали укућани, али краве Лана, Була, Нина, Сара, Мара, за чија се имена побринула праунука Маша,  су његова брига. И по киши и по сунцу је уз њих, води их на испашу ујутру и поподне, а у међувремену бави се и другим пословима у домаћинству.

-Oд како се мој отац вратио из заробљеништва у Немачкој, почели смо да гајимо говеда. Почели смо од нуле. Није било ни куће ни помоћних зграда, овога што сада имамо. Договором и радом успели смо да унапредимо домаћинство. Увек смо имали четири или пет крава, каже Светомир Станисављевић.

Каже да је посао напоран, устаје се рано и цео дан сте активни, али може да се нађе времена и за предах. У његовом случају је воља пресудна. каже да му није никада недостајала јер има за кога да ради.

-Ујутру устанем, најпре почистим код животиња, помузем краве, припремим млеко за откупљиваче и онда настављам да радим или у пољу, да припремам храну за животиње, или их пустим на испашу... 2.44  Покреће ме воља, имам за кога да радим. Имам 2 сина, снаје, унуке, 5 праунука. Хоћу да им помогнем колико могу, каже наш саговорник.

Пензија је мала, али је допуњује приходима од сточарства. У шали каже да пензију користи дуже него што је радио,  23 године. Велико му је задовољство када га на улазу у шталу дочека мала Маша која воли и животиње и свог деку.

Село је од недавно добило и нови асфалтни пут, тако да ће сада бити много лакше и боље за живот. Врло су срећни због тога. Дека Светомир има поруку за све младе.

Светомир поручује младима да се интересују да раде, а не да се увече сакупе испред продавнице и воде политику и пију. Треба да раде. Неки кажу да се рад не исплати, а ја кажем да није тако. Ако не радиш, не моожеш ни да очекујеш да ћеш имати, додаје Станисављевић.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 11 август 2020 15:17

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter