Одштампајте ову страницу

Мукама нашим дође крај

У селу Стубал у општини Владичин Хан у току су радови на изградњи канализационе мреже у дужини од око 800 метара. Прикључак на мрежу ће добити више од 30 домаћинстава која нису имала канализацију. Вредност радова је око 12,5 милиона динара. Становници Стубла који живе поред регионалног пута Владичин Хан- Врање годинама су муку мучили са изливањем атмосферских и отпадних вода, честим поплавама када падне киша и ни мало свежим и чистим ваздухом. Посебно лети. Али изгледа да се назире крај њиховим проблемима. Не скривају радост због тога.

"Значи нам пуно. Сви овде имамо бунаре, вода је добра за пиће, али кад падну кише, замуте се бунари и имамо проблема. Канализација значи спас, не смо за нас, него за цело село и околину", каже Лидија Илић.

"Баш смо срећни. Имаћемо напокон еколошки здраву средину. Ово село је некада у ханској општини имало највећи број приватника. Било би лепо да се уради још нешто, да се млади упосле и остану на својим огњиштима", каже Слађан Илић.

"Ова канализација ће бити спас", каже Аца Цветковић.

Радове изводи предузеће Грађевинац из Владичиног Хана. Упркос хладном времену кажу да ће рок бити испоштован и да ће радове завршити на радост мештана.

"Тренутно се ради колектор Ф 200 са ПВЦ цевима. Ради се о сасвим новом систему израде фекалне канализације где су шахте пластичне, атестиране, у односу на оне од раније које су биле бетонске. Ради се главни колектор, а упоредо са тим радимо и прикључке до дворишта мештана. Они су веома љубазни и право је задовољство радити у Стублу", каже Зоран Анђелковић- власник.

Мештани истичу да би волели да се повеже и Доња махала села канализационом мрежом. Тиме би комплетно село било решено. Значило би и асфалтирање још неколико улица, а посебно пута ка цркви и гробљу. Савет месне заједнице је у сталном контакту са локалном самоуправом и веома су задовољни њиховом подршком. Најављују нове пројекте у Стублу.

"Остали део села има канализацију, осим једног дела у Доњој махали. Пројекат за тај део је урађен, обезбеђена је грађевинска дозвола, очекује се озбиљнији извор финансирања како би комплетно село било покривено мрежом. У наредном периоду планира се асфалтирање неколико улица и пута ка цркви, реконструкција крова старе основне школе", каже Татјана Стошић- члан Савета МЗ Стубал.

Канализациона мрежа која се тренутно ради у Стублу требало би, по плану да буде завршена за 30 радних дана. Време без падавина иде на руку извођачу, па претпостављају да ће рок бити испоштован.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 23 јануар 2020 14:45

Сродни чланци