Боља координација свих на заштити деце

Врло посећена, завршна пета јавна расправа о предлогу Стратегије за спречавање и заштиту деце од насиља за период од 2020. до 2023. године са двогодишњим акционим планом одржана је данас у Врању. Нулта толеранција према сваком виду насиља је приоритет државе. Расправе су показале да је неопходна боља координација свих одговорних у систему када је у питању друштвена брига о деци и баш томе Стратегија даје већу димензију. У том смислу, надлежно Министарство је у овој години, после 15 година израдило Закон о правима детета, који подразумева и успостављање институције заштитника детета.

"Ово је питање број један, када је у питању председник Александар Вучић и политика коју он води и када је у питању Влада Србије, а то је нулта толеранција према сваком виду насиља. Већа димензија која се даје, то је боља координација. Као и код закона који је донет 1. јуна 2017. године, када је у питању борба и спречавање насиља над женама, тако је и овде највећи проблем био у лошој координацији. Ова Стратегија подразумева бољу координацију свих одговорних у систему када је у питању друштвена брига о деци. Ја сам већ навела упутства која су потписала два министра. Ту су и медији и заштита деце од криминала који иде преко интернета. Значи сви сектори државе и целокупно друштво морају бити на једном задатку у интересу детета. И то је управо поента ове Стратегије и она ће имати двогодишњи акциони план", каже државна секретарка Стана Божовић.

"Координација у свему овоме је најбитнија и ми већ имамо један споразум о међусекторској сарадњи, где су укључене све битне институције за овај проблем и здравствене и васпитно образовне, полиција, тужилаштво, Центар за социјални рад. Са овим споразумом и новом Стратегијом ми допуњавамо све оно што већ радимо на нивоу локалне самоуправе. Ми дајемо пуну подршку новој Стратегији и активно се укључујемо у њену реализацију", каже градоначелник Врања Слободан Миленковић.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Отворен Ритејл парк Зона - Радио Телевизија Врање https://t.co/zntjrZMjuf via @tripplesworld
Епидемиолошка ситуација на граници ванредне - Радио Телевизија Врање https://t.co/M8IC1ySiVN via @tripplesworld
Од Нове године нови услови за одлазак у пензију - Радио Телевизија Врање https://t.co/PdeJJfIBdG via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter