Превентивни прегледи и у Комраду

Здравствени центар Врање са Центром за превенцију и осталим службама примарне и секундарне здравствене заштите организовао је још једну акцију превентивних прегледа, овога пута у јавном комуналном предузећу Комрад. Са хроничним незаразним болестима у последње време све се чешће суочава млађа популација, највише радно способно становништво, због чега се акције превентивних прегледа све чешће организују у предузећима и фирмама. Велики број радника Комрада овога пута био је у прилици да провери ниво шећера у крви, крвни притисак и ЕКГ.

''Настављамо са акцијом превентивних прегледа, неће то бити само месец превентивних прегледа, то ће бити акција превентивних прегледа док све фирме не обиђемо заинтересоване, а мислим да су сви заинтересовани, како државне, тако и приватне фирме. Све ове акције радимо са тракама за гликемију које смо добили од донатора, ни у ком случају то није новац који одваја Фонд за здравствену заштиту наших пацијената. То је све под контролом, може да се провери, све је из донације, а ово је волонтерски рад запослених и то су људи који се увек радо одазивају превентивним прегледима'', каже др Љиљана Антић, директорка Здравственог центра Врање.

''Ми смо велики број прегледа одрадили, а према статистици коју смо радили открили смо први пут неке људе са повећаним вредностима шећера у крви, повећаним вредностима притиска, а ово је и прилика да хронични пацијенти који се дуго година лече од хипертензије или повећане вредности шећера у крви овом приликом могу да се контролишу'', каже др Јадранка Ајановић, управница Дома здравља Врање.

''Има људи који можда због радних обавеза не могу да напусте своје радно место, обезбедили смо им ове базичне превентивне прегледе. Наш задатак поред ових здравствено превентивних активности јесу и здравствено промотивне активности, где скрећемо пажњу људима на лоше животне навике које треба заменити здравим стиловима живота, па ћемо у складу са тим сутра имати предавање на тему ''Примарна превенција малигних болести'' која подразумева подизање свести људи да је превенција најбоље оружје у рукама наших грађана против малигних болести'', каже др Драган Пешић, Центар за превенцију.

Овакве акције биће настављене и убудуће а циљ је да се што већи број наших суграђана прегледа, како би благовремено, уколико за то има потребе, били упућени на евентуално даље лечење и добили адекватну терапију.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 11 децембар 2019 14:42

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Обележен дан oслобођења Криве Феје - Радио Телевизија Врање https://t.co/8AoGv1mkNY via @tripplesworld https://t.co/e5vSRkPgw7
Два ковид пацијента преминула у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/s4fNmm44lR via @tripplesworld https://t.co/Zk9fClHV38
Масовна вакцинација благотворно делује и на психу - Радио Телевизија Врање https://t.co/j4Yl6tEsP7 via… https://t.co/G5nMbkorkh
Follow RTV Vranje on Twitter