Представљени резултати Међународне акције „Прешево”

У склопу програма граничне безбедности DCAF и Министарства унутрашњих послова Републике Србије од 28. октобра до данас, 7. новембра дуж зелене границе са Северном Македонијом одржана је акција „Прешево” у којој је, осим Србије учествовало још 11 земаља потписница Конвенције о полицијској сарадњи у Југоисточној Европи. Циљ заједничке операције Центра за демократску контролу оружаних снага у Женеви и Министарства унутрашњих послова Републике Србије био је Контрола у вези са откривањем и спречавањем кријумчара ирегуларних миграната, откривање других прекограничних криминалних активности обављањем разговора са ирегуларним мигрантима и добијање оперативних сазнања о организованим криминалним групама које се баве кријумчарењем људи.

„Током операције контролисано је 41 теретно моторно возило, 198 путничко моторних возила, 19 комби возила и 21 аутобус, 237 лица српских држављана и 247 страних. Пронађено је 79 миграната у илегалном преласку државне границе од којих највише држављана Авганистана, затим Пакистана и Египта, и по један држављанин Ирана и Индије. У 25 случајева евидентирано је и 136 лица која су одустала од покушаја да илегално пређу државну границу, док су 4 мигранта самостално дошла да се пријаве у Прихватно транзитни центар Прешево”, каже пуковник Саша Марковић, помоћник начелника Управе граничне полиције.

У обављеном разговору са мигрантима исти су изјавили да су им циљане дестинације Италија, Немачка, Белгија и Француска. Начини преласка државне границе које су користили су пешачење, аутомобилом и аутобусом. У току заједничке акције ухапшено је једно лице због основа сумње да је учинило кривично дело кријумчарење људи. Откривено је и више кривичних дела и прекршаја.

„Велико нам је задовољство што смо и ове године били домаћини ове активности и што смо заједно учествовали са Министарством и DCAF-а на реализацији овог пројекта на плану сузбијања ирегуларних миграција и кријумчарења људи и робе. Напоменуо бих да ПУ Врање дуги низ година има јако добру сарадњу са регионалним центром граничне полиције према републици Северној Македонији, са којима заједно поступа и усклађује активности по питању свих видова прекограничног криминала. Наша оцена је да је ова заједничка акција спроведена успешно и надам се да ћемо наставити са оваквим активностима”, каже потпуковник Небојша Марковић, заменик начелника ПУ Врање.

Поред Србије, у заједничкој операцији учествовале су и Албанија, Аустрија, Босна и Херцеговина, Северна Македонија, Молдавија, Црна Гора, Словенија, Бугарска, Хрватска, Мађарска и Румунија. У реализацији акције учествовало је 24 полицијска службеника из наведених држава, 4 културна медијатора и 49 полицијских службеника МУП-а Србије, односно Управе граничне полиције и Полицијске управе Врање, који су на осам путних праваца у земљи вршили контролу лица и возила.

„Треба напоменути да је кријумчарење људи је један од најбоље плаћених послова, да су зараде огромне, по статистици коју имамо и коју смо утврдили последњи пут на састанку у Босни и Херцеговини износи од 4,5 хиљада до 12 хиљада евра из Турске до БиХ, то помножите са бројем од 7000 људи колико их је сада у БиХ па видите колико су зарадиле организоване криминалне групе на тим људима. По мом личном мишљењу кријумчарење људи је најужаснији криминални посао”, каже Антон Травнер, директор регионалног центра DCAF у Љубљани.

„Реч је о Међународним криминалним групама које раде из позадине”, додао је Травнер. Како се чуло на конференцији миграције у овој години су у порасту у читавом региону и то за чак 30 до 40 посто у односу на прошлу годину.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 07 новембар 2019 14:52

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Обележен дан oслобођења Криве Феје - Радио Телевизија Врање https://t.co/8AoGv1mkNY via @tripplesworld https://t.co/e5vSRkPgw7
Два ковид пацијента преминула у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/s4fNmm44lR via @tripplesworld https://t.co/Zk9fClHV38
Масовна вакцинација благотворно делује и на психу - Радио Телевизија Врање https://t.co/j4Yl6tEsP7 via… https://t.co/G5nMbkorkh
Follow RTV Vranje on Twitter