Безбедност деце на првом месту: Подељено 145 ауто седишта

Савет за безбедност града Врања и Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије традиционално су организовали доделу ауто седишта за децу. Одржана је и обука за правилну употребу дечјих ауто седишта, а предавачи су подсетили и на поражавајућу црну статистику. Укупно је подељено 145 седишта, од тога 125 је финансирала локална самоуправа. „Ову акцију организујемо од 2014. године, а ово је највећи број ауто седишта која смо до сада поделили, чак скоро дупло више у односу на прошлу годину,'' рекао је градоначелник обраћајући се присутним родитељима и деци. Он је подсетио да се Град различитом врстом едукација, физичко – техничким мерама у зонама школа, опремањем најмлађих учесника у саобраћају и другим активностима активно укључује у смањење броја саобрaћајних незгода са посебним акцентом на децу.

„Оно што је најбитније ово није само поклон, ово није само да избегнете саобраћајни прекршај, ово  је, пре свега, подстрек за пуно поштовање саобраћајних прописа и закона и да своју децу од најмлађих ногу васпитавате и развијате свест о неопходности безбедности учесника у саобраћају, али све то је усаглашено са Националном стратегијом, до у 2020. години не буде погинуле деце у саобраћају, а да се број повређене деце смањи за 50 посто. Све што радимо радимо због будућности наше деце”, каже Слободан Миленковић, градоначелник.

Савет за безбедност од почетка године већ је организовао низ активности у циљу подизања свести о важности поштовања саобраћајних прописа, почевши од ''Пажљивка'', преко акције унапређења безбедности деце виших разреда основних школа, па до такмичења средњих саобраћајних школа у области безбедности.

„Примарни проблем безбедности саобраћаја код нас је недостатак свести. Имамо недостатак свести код људи који учествују у саобраћају, имамо недостатак свести чак и код људи који управљају системом безбедности саобраћаја. Ми се трудимо да то променимо. Један од начина је стална едукација”, каже Радивоје Трифуновић, Агенција за безбедност саобраћаја РС.

Осим самог поседовања ауто седишта за децу, врло је важна и његова правилна употреба. О томе је такође било речи у виду обуке за присутне родитеље.

Родитељи кажу да им овакав поклон пуно значи, јер углавном нису до сада имали ауто седишта, или су позајмљивали.

Поражавајућа црна статистика говори да деца најчешће страдају у саобраћајним незгодама у периоду када о њима брину родитељи, а то су најчешће летњи месеци. У периоду од 2014. до 2018. године у саобраћајним незгодама је страдало чак 7608 детета, од тога тешко је повређено 1013, док је 65 деце погинуло. Врање ове године бележи напредак ако говоримо о везивању сигурносног појаса, 72% становништва поштује овај пропис.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 31 октобар 2019 15:23

1 коментар

  • Otac
    Линк коментара Otac субота, 02 новембар 2019 22:22

    Najverovatnije posle zavrsetka ceremonije i slikanja trazili su od roditelja da vrate auto sedista kao sto su trazili da se vrate prsluci podeljeni deci iz vrtica povodom obelezavanja dana bezbednosti saobracaja. Sramota!!!!

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter