Гарнизон Врање најпосећенији у Србији на ''Отворени дан'' Истакнут

У касарни ''Први пешадијски пук Књаза Милоша Великог'' организовано је 13. пут дружење војника и старешина 4. Бригаде Копнене војске са грађанима Врања у акцији ''Отворени дан.'' Велики број грађана и ове године је учествовао у акцији, а цео догађај улепшао је наступ Севдаха.

Циљ ових сусрета је стални контакт са основцима, средњошколцима и грађанима и упознавање са техником, војницима и касарном у којој живе и раде припадници 4. бригаде Копнене војске који настављају традицију Првог пешадијског пука Књаза Милоша Великог, српске војске и 78. моторизоване бригаде.

"Као и ранијих година и овог пута наши најбројнији госту су деца, ученици основних и средњих школа, не само Врања, већ исвих осталих општина Пчињског округа. Са ученицима средњих школа реализује се завршних разреда на овај начин реализује се једна од ј11 обавезних тема које су из области одбране уврштене у наставни план и програм. Гарнизон Врање када је акција Отворени дан у питању је најпосећенији гарнизон у Војсци Србије. Ми смо веома поносни на то јер то нама говори да 4. бригада Копнене Војске има веома велико поверење код локалног становништва", каже мајор Мирослав Стојановић.

Програм ‘’Отвореног дана ‘’ састоји се из два дела.  Први део је статичи, где се на писти организује тактичко- технички збор и где су гости у прилици да се упознају са наоружањем, техником и опремом којом бригада располаже.

"Видели смо различите тенкове, пушке. Хоћемо да будемо војници, ми смо седми разред и следеће године одлучујемо, допада нам се војнички позив. Све је лепо. Видео сам пушке, тенкове, који су ми се највише допали.. Хоћу да будем војник кад порастем. Углавном су ме занимала возила јер планирам да уписујем војну школу. У тенку је лепо све. Имам жељу да одем у војску. Жеља мог оца је била да служим војску и када завршим да се запослим. Највише ми се допадају пушке и ови момци обучени у бело", кажу посетиоци.

Тринаест пута је организовано овакво дружење овде у Врању и кажу да је наш гарнизон најпосећенији у Србији. Процене су да је долазило између 4 и 5 хиљада људи. Када се све сабере то је око 50 хиљада посетилаца ове својеврсне изложбе.

Динамички део подразумевао је борбе каратиста, приказ обучености службеног пса, постављање средстава везе, утовар тенка на носач тенка. Најснажнији утисак на посетиоце оставио је приказ уништења тероророистичке групе.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 20 септембар 2019 16:27

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter