Траже се информатичари, професори математике, пекари, возачи, кувари Истакнут

На подручју Пчињског округа до краја августа ове године било је 20 хиљада 990 незапослених лица, према подацима Филијале Националне службе за запошљавање у Врању. На подручју нашег града број незапослених је 6 хиљада 207 лица.

Међу незапосленима је са стручном спремом од петог степена навише преко хиљаду 300 људи, док је са трећим и четвртим степеном стручне спреме скоро 3 хиљаде незапослених. Подаци за Врање кажу да је по степену стручне спреме следећа структура. ''Са првим степеном је укупно хиљаду 613, са другим 452, са трећим хиљаду 145, са четвртим хиљаду 679, са петим 18, са шестим један 298, са шестим два 226, са седмим један 772, са седмим два  2 лица и са осмим два,  два лица,'' каже Весна Станојковић, портпаролка Филијале у Врању.

 Рад на одређено време, као и завршетак школовања јуна месеца утицали су на незнатно повећање броја незапослених у односу на прошлогодишње податке. Свакодневни је прилив и одлив незапослених лица. ''Истек рада на одређено време у одређеним фирмама, људи дођу у том месецу и онда се број повећа, каже Станојковићева. Јуна су многи млади дипломрали тако да се број повећа,'' каже Стојан Ђорђевић шеф Одсека за запошљавање.

О томе колико су миграције конкретно утицале на број незапослених Филијала нема. Од високошколаца се траже информатичари и професори математике.

Оних са дефицитарним  занимањима и даље нема на евиденцији, а то су пекари, возачи, кувари. Суфицитарни су машински, пољопривредни и ветеринарски техничари, као и дипломирани економисти.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 20 септембар 2019 16:12

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Даница Крстић: Одушевљена сам врањском градском песмом - Радио Телевизија Врање https://t.co/f9AQyG6qHQ via @tripplesworld
Приведен због физичког напада - Радио Телевизија Врање https://t.co/PLakJpqJ4P via @tripplesworld
Амбасадор САД Ентони Годфри посетио Дом ученика и уручио компјутерску опрему - Радио Телевизија Врање… https://t.co/UDiwqDA3aG
Follow RTV Vranje on Twitter